Πόνος και απόγνωση στο Μάουι – Δικαστική έρευνα για λάθη και παραλείψεις

Οδύνη και απόγνωση στο Μάουι - Δικαστική έρευνα για λάθη των αρχών,

Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που έπληξαν το Μάιου στη Χαβάη και ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και άλλο, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλοί αγνοούμενοι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του νησιού και των άλλων νησιών του συμπλέγματος.

«Έχουμε καταμετρήσει 89 νεκρούς», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζος Γκριν (ο αριθμός αυξήθηκε σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση) και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων. Θέλουμε ο κόσμος να προετοιμαστεί γι’ αυτό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει βιώσει ποτέ η Χαβάη» είπε ο Γκριν και εκτίμησε ότι το ύψος των ζημιών μπορεί να υπερβεί τα 6 δισ. δολάρια. Οι υποδομές, ακόμα και οι δρόμοι έχουν καταστραφεί, ή υπέστησαν τεράστιες ζημιές και πάνω από 2.200 κτήρια έχουν γίνει στάχτη.

Οι κάτοικοι, ακόμα σε κατάσταση σοκ, αρχίζουν να βλέπουν την έκταση της καταστροφής στη Λαχάινα. Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της παραθεριστικής και ιστορικής πόλης των 13.000 κατοίκων δεν έχει μένει σχεδόν τίποτα. Μέσα σε αυτό το τοπίο του ολέθρου, κάτοικοι και τοπικές αρχές προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης και τυχόν λάθη και παραλείψεις.

Κόλλησε ο συναγερμός

Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν φθάσει στο Μάουι από τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για να αναζητήσουν θύματα. Στο Μάουι σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της κρίσης και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 σταμάτησε να λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, ενώ οι σειρήνες συναγερμού για πυρκαγιά δεν ενεργοποιήθηκαν.

Χιλιάδες είναι οι άστεγοι και στήνονται προσωρινά καταλύματα. Οι τοπικές αρχές έχουν βρει περίπου 1.000 δωμάτια, τα μισά για τους άστεγους κατοίκους και τα άλλα μισά για το προσωπικό των υπηρεσιών που έχουν στείλει κλιμάκια στη Χαβάη από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Η πυρκαγιά Lahaina στη Χαβάη είναι πλέον η πιο θανατηφόρα εδώ και πάνω από 100 χρόνια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική των ΗΠΑ. Το Μάουι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στο νησί άρχει αρχίσει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης από τα άλλα νησιά του συμπλέγματος της Χαβάης ενώ εντός της ημέρας θα δοθεί στις κρατικές υπηρεσίες ο ιδιωτικός διάδρομος του αεροδρομίου, προκειμένου και από εκεί να γίνει μεταφορά ειδών άμεσης ανακούφισης των πυρόπληκτων, καθώς η φυσική καταστροφή εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx