Πορεία μνήμης για τον Τεμπονέρα

Πορεία μνήμης για τον Τεμπονέρα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μνημείο Τεμπονέρα, στο σχολικό συγκρότημα της Πλατείας Βουδ, για τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.

Στο σημείο βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου της πόλης, καθώς και οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου. Στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία. Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος, εκπροσωπώντας την Δημοτική Αρχή, και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Πατρέων, Φωτεινή Συριώτη-Κυπραίου.

Ο 37χρονος μαθηματικός, Νίκος Τεμπονέρας, ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε (1991) Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. (Υπήρξαν άλλοι τέσσερις νεκροί στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης.) Τα σοβαρά επεισόδια και κυρίως οι νεκροί, είχαν ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας και το νομοσχέδιο αποσύρθηκε. Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον καθηγητή με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ.

Ο Καλαμπόκας επικεφαλής ομάδας με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας. Ο δράστης καταδικάστηκε αρχικά σε ισόβια, που μετατράπηκαν με τα εφετεία σε 17 χρόνια και αποφυλακίσθηκε τελικά  7 χρόνια αργότερα, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής.

Το τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα καθώς και τα 2ο λύκειο Ιλίου και 3ο γυμνάσιο Ιλίου, σήμερα φέρουν το όνομά του. Επίσης το όνομά του δόθηκε σε μια σήραγγα της Ολυμπίας Οδού κοντά στην Πάτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx