Πόρισμα ΚΚΕ στην Εξεταστική και στον Άρειο Πάγο: Ευθύνη υπουργών για τα Τέμπη

Πόρισμα ΚΚΕ στην Εξεταστική και στον Άρειο Πάγο: Ευθύνη υπουργών για τα Τέμπη

Δύο μέρες απομένουν για να καταθέσουν τα κόμματα τα πορίσματά τους στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Το πρώτο κόμμα που κατέθεσε το πόρισμά του ήταν το ΚΚΕ, που αποδίδει πολιτικές ευθύνες, κι ας έχουν παραγραφεί κάποιες από αυτές λόγω του ευνοϊκού προς τους πολιτικούς νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρέδωσε το πόρισμα όχι μόνον στην Εξεταστική, αλλά και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι «οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικήσεις των εποπτευόμενων από αυτούς φορέων ήταν σε γνώση όλων των ελλείψεων στα συστήματα ασφαλείας. Προκύπτουν κατά συνέπεια ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, για την διατάραξη της ασφάλειας από παραλείψεις τους, για την έκθεση σε θανατηφόρο κίνδυνο και για παράβαση καθήκοντος.

»Θεωρούμε ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ότι υπάρχουν και νέα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν εκτός από πολιτικές, ποινικές κυρίως ευθύνες υπουργών της σημερινής κυβέρνησης, προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και άλλων προσώπων, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πόρισμα του ΚΚΕ αποδίδονται ποινικές ευθύνες στους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2009 – 2023, με την επισήμανση ότι «μέρος αυτών των ευθυνών έχουν παραγραφεί λόγω της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Το πόρισμα επισης αποδίδει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και για την αλλοίωση του χώρου του τραγικού δυστυχήματος.

«Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικήσεις των εποπτευόμενων από αυτούς φορέων ήταν σε γνώση όλων των ελλείψεων στα συστήματα ασφαλείας και της ελλιπούς στελέχωσης των επιφορτισμένων με την ασφαλή διεξαγωγή των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Αυτές οι ελλείψεις προκάλεσαν μια σειρά ατυχήματα μέχρι το έγκλημα στα Τέμπη», αναφέρει το πόρισμα του ΚΚΕ για τα Τέμπη.

Την Παρασκευή, βρέθηκε στον Άρειο Πάγο, στο γραφείο της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, σε βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη  για παράβαση καθήκοντος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι