Πόρτα στα Κέντρα Μεταναστών από Αφρική και Βαλκάνια

Πόρτα στα Κέντρα Μεταναστών από Αφρική και Βαλκάνια

“Πόρτα τρώνε” από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων τα  σχέδια που προωθούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στις εκεί περιοχές.

Στο Μαρόκο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα, με κυβερνητική πηγή να σημειώνει ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Άλλη πηγή ωστόσο ανέφερε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».

Στην Τυνησία, η οποία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες λόγω της πολιτικής  σταθερότητας, εδώ και έναν χρόνο ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Χάλεντ έχει απορρίψει ανάλογη πρόταση της ΕΕ.

Στην Αλγερία δεν συντρέχουν λόγοι, καθώς η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τους μετανάστες από την Αφρική που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Η Αλγερία ωστόσο  έχει απορρίψει την ιδέα να δεχθεί κέντρα προσφύγων, ενώ ο πρωθυπουργό Άχμεντ Ουγιαχία πιστεύει ότι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Σημειώνεται ότι πέρυσι η Αλγερία απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στην Σαχάρα, στα σύνορα με τον Νίγηρα.

Η Λιβύη σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011 και η  διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης ελέγχει μόνο ορισμένα σημεία της επικράτειας. Η χώρα αποτελεί το βασικό πέρασμα Αφρικανών μεταναστών για την Ευρώπη, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας καταυλισμών.

Η Αίγυπτος είναι επίσης αντίθετη με την δημιουργία καταυλισμών προσφύγων, με τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι να δηλώνει ότι οι βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης είναι η φτώχεια, η ανεργία και η πολιτική αστάθεια.

Ο Νίγηρας, ο οποίος αποτελεί επίσης σοβαρή υποψηφιότητα, καθώς είναι μία από τις βασικές χώρες διέλευσης φιλοξενεί ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων που είτε έχουν απελαθεί είτε επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Στα Βαλκάνια, η Αλβανία, χώρα που διαθέτει έτοιμες υποδομές αλλά και τεχνογνωσία, καθώς φιλοξένησε πρόσφυγες από το Κόσοβο δεν δέχεται επίσης να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Το θέμα ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με χθεσινές δηλώσεις του στην Bild. Ανάλογες ανακοινώσεις έχει κάνει και η κυβέρνηση των Σκοπίων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι