Πορτογαλία: Νέο πακέτο για στήριξη των νοικοκυριών

Πορτογαλία: Νέο πακέτο για στήριξη των νοικοκυριών
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέο πακέτο μέτρων για για στήριξη των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό, εκτιμώμενου κόστους 2,4 δις ευρώ παρουσίασε η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας , στο οποίο περιλαμβάνεται και μείωση φόρων στην ενέργεια.

Σε συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, επεσήμανε πως θα δοθεί  άμεση βοήθεια στις οικογένειες και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο πακέτο οκτώ μέτρων, που ονομάστηκε  «Πρώτα οι οικογένειες», έχει υπολογιστεί σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου το 1% του ΑΕΠ της χώρας) και προστίθεται στα 1,6 δισεκ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν ως αυτόν τον μήνα.

«Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που είδαμε τόσο απότομη και καθαρή αύξηση του κόστους διαβίωσης», τόνισε ο Κόστα, επισημαίνοντας πως χρειάζεται «μεγάλη προσοχή» για να μην τροφοδοτηθεί η συνέχιση της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση Κόστα σκοπεύει να δώσει επιταγή 125 ευρώ ανά άτομο και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε παιδί στους Πορτογάλους με ακαθάριστες αποδοχές έως και 2.700 ευρώ μηνιαίως. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα ίσο με το ήμισυ της μηνιαίας σύνταξής τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 6% και θα παρατείνει έως το τέλος του έτους τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης για την επόμενη χρονιά την επιβολή ανώτατου ορίου 2% στις αυξήσεις ενοικίων και πάγωμα της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην Πορτογαλία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή. Η κυβέρνηση αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει σύντομα μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο προειδοποίησε την Παρασκευή για τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων. Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας παρέμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022)

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι