Πώς “έφαγαν” από τον ΕΟΠΥΥ μισό εκατομμύριο ευρώ

Πώς “έφαγαν” από τον ΕΟΠΥΥ μισό εκατομμύριο ευρώ

Δικογραφία στην οποία εμπλέκονται 33 άτομα σχηματίσθηκε για ένταξη σε κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε στη Βόρειο Ελλάδα κύκλωμα γιατρών, διαγνωστικών κέντρων και εισαγωγέων που χρησιμοποιούσαν εν αγνοία ηλικιωμένων τον ΑΜΚΑ τους και προέβαιναν σε εικονικές συνταγογραφήσεις ιατροτεχνολογικών υλικών.

Για το σκοπό αυτό είχαν συστήσει από το 2018 μια σειρά από εταιρείες εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό. Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, που ανήκαν αμφότερα σε εμπλεκόμενους.

Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν το δίκτυο διανομής που είχε αναπτύξει μέσω νομίμων επιχειρήσεων και συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντάς την στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν αχυρανθρώπους ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας εις βάρος μίας από αυτές, συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε μίας από τις ήδη υπάρχουσες.

Ξέπλεναν τα έσοδά τους, μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους. Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν γίνει 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Συνελήφθησαν μέχρι στιγμής πέντε άτομα, αλλά εμπλέκονται περί τα 33.  Τα αδικήματα θα επιμερισθούν ανά κατηγορούμενο από τον ανακριτή, αλλά η δίωξη που ασκήθηκε για το σύνολο των παρανόμων πράξεων αφορά σε ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράνομη πρόσβαση και χρήση προσωπικών δεδομένων, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή (βρέθηκε και πιστόλι με γεμιστήρα καθώς και φυσίγγια).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι