Πως είδε ο γαλλικός Τύπος την συμφωνία Αθήνας-Παρισιού

Πως είδε ο γαλλικός Τύπος το ελληνογαλλικό σύμφωνο

Το ελληνογαλλικό σύμφωνο στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια, που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν στο Παρίσι δεν απασχόλησε μόνο τον ελληνικό Τύπο αλλά και το γαλλικό, που το σχολίασε σαν τονωτική ένεση στη γαλλική αμυντική βιομηχανία αλλά και σαν επίπτωση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ- Βρετανίας-Αυστραλίας.

Η εφημερίδα Le Monde γράφει ότι «Η Γαλλία πουλά τρεις φρεγάτες Belharra στην Ελλάδα, δύο εβδομάδες μετά την κρίση των υποβρυχίων με την Αυστραλία». Επισημαίνει, ότι «η σύμβαση που εκτιμάται μεταξύ 3-5 δισ. ευρώ, σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ο κατασκευαστής θα είναι ο γαλλικός όμιλος Naval Group, ο οποίος είχε επηρεαστεί αρνητικά, μετά την ακύρωση της παραγγελίας των 12 γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία». Ακόμα, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται για το “συμβόλαιο του αιώνα” όπως ήταν αυτό που ακυρώθηκε από την Αυστραλία και η συμφωνία θα είναι βάλσαμο στην καρδιά του Naval Group».

H εφημερίδα Le Figaro γράφει, από την πλευρά της ότι «δέκα ημέρες μετά το σοκ με την κρίση των υποβρυχίων με την Αυστραλία, η Γαλλία υπέγραψε συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στην Ελλάδα, ένα νέο βήμα στη ” στρατηγική εταιρική σχέση ” μεταξύ Παρισιού και Αθήνας στη Μεσόγειο, που επιτρέπει στον Μακρόν να επαινεί την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία». Επίσης, η εφημερίδα επισημαίνει με έμφαση τις δηλώσεις του Μητσοτάκη ότι «η συμφωνία αυτή καλύπτει  “τις ανάγκες” της Ελλάδας, η οποία ενισχύει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα Les Echos τονίζει και αυτή ότι «Η Ελλάδα παρηγορεί τη Γαλλία για το φιάσκο στην Αυστραλία» και αναφέρει ότι «ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψαν σήμερα σύμβαση για τρεις γαλλικές φρεγάτες τελευταίας γενιάς από τη Naval Group, ύψους περίπου 3 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα αυξάνει επίσης την παραγγελία για άλλα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι