Πως είδε ο διεθνήςΤύπος την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Πως είδε ο διεθνήςΤύπος την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα οδεύει προς πρόωρες εθνικές εκλογές μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις ευρωεκλογές» γράφει το πρακτορείο Bloomberg. «Ο 44χρονος ηγέτης παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα του αφήνει ελάχιστα περιθώρια και πλέον οι εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις 30 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιβιώνει πολιτικά, τώρα όμως θα δυσκολευτεί πολύ να παραμείνει εντός παιχνιδιού μετά από τέτοια ήττα. Εκτοξεύτηκε στην εξουσία το 2015 και οδήγησε την καταχρεωμένη Ελλάδα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, για να υποχωρήσει μόνον αφού προηγουμένως είχε φλερτάρει με την έξοδο από την ευρωζώνη.

Η χώρα βρίσκεται ξανά σε διαφωνίες με τους πιστωτές και το ΔΝΤ, μετά την ανακοίνωση από τον Τσίπρα σειράς μέτρων ανακούφισης, μεταξύ των οποίων η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εθνικές εκλογές θα αναβάλουν προς το παρόν την όποια σύγκρουση με τους πιστωτές. Η Νέα Δημοκρατία, που μάλλον θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα θα πρέπει να επανεξετάσει τις παροχές που υποσχέθηκε ο Τσίπρας μέχρι το 2020» εκτιμά το Bloomberg.

Associated Press

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών. «Δεν θα το αγνοήσω, ούτε θα εγκαταλείψω», τόνισε. Ο πρωθυπουργός πίστωσε στην κυβέρνησή του την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα λιτότητας και δήλωσε πως η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι επιστροφή «στο σκοτάδι της λιτότητας, της κρίσης, στους ολιγάρχες και το ΔΝΤ».

Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο και πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στελέχη του κόμματος επέμεναν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τότε. Όμως μετά από μια μακρά και, όπως λέγεται έντονη σύσκεψη με υπουργούς και κομματικά στελέχη, ανακοινώθηκαν οι πρόωρες εκλογές. Κατά την προεκλογική περίοδο ο Τσίπρας έφερε στο κοινοβούλιο σειρά μέτρων που ισοδυναμούν με προεκλογικές παροχές και προκάλεσε τους συντηρητικούς να τα καταψηφίσουν. Εκείνοι δεν το έκαναν, αλλά κατηγόρησαν τον Τσίπρα για ψηφοθηρία. Εκτός από την νίκη της στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να έχει σημαντικά κέρδη στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Wall Street Journal

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκήρυξε αιφνίδια πρόωρες εθνικές εκλογές χθες το βράδυ μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις Ευρωεκλογές. Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται να κερδίσει με 33,3%, σύμφωνα με τα πρωινά αποτελέσματα, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ με 23,9% και αναδεικνύεται σε ισχυρό φαβορί για τις εθνικές εκλογές.

Ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης στην Ελλάδα και η θητεία του έληγε τον Οκτώβριο. Ο ΣΥΡΙΖ, ένα λαϊκιστικό κίνημα κατά του κεφαλαίου ανήλθε στην εξουσία το 2015 κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Το κόμμα αμφισβήτησε την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκε από τους διεθνείς πιστωτές στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

Οι πιστωτές, υπό τη Γερμανία, αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και ο Αλ. Τσίπρας αναγκάστηκε να υπογράψει νέο πρόγραμμα λιτότητας προκειμένου να αποφευχθεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, υλοποιώντας τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους κυρίως με την αύξηση της φορολογίας σε ένα επίπεδο που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη. Η οικονομία της Ελλάδας παραμένει η πιο εύθραυστη στην ευρωζώνη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέσπασε επαίνους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τη “Βόρεια Μακεδονία”, με αντάλλαγμα την είσοδο της μικρής χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα για δεκαετίες απέρριπτε την ονομασία «Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα και ασκούσε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. Ο συμβιβασμός για την ονομασία είχε πολιτικό κόστος για τον Αλ. Τσίπρα, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις και μειώνοντας το ποσοστό του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, που είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας απεκόμισε πολιτικό όφελος χθες, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ με 20% διαφορά σε πολλές περιοχές.

Independent

O Έλληνας πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας ανακοινώνει πρόωρες εκλογές μετά τις απώλειες στις ευρωεκλογές, γράφει ο βρετανικός Independent. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει πως είναι προφανές ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν την κυβέρνηση και κάλεσε τον κ.Τσίπρα σε παραίτηση χθες.

Στην πορεία προς τις εκλογές ο κ.Τσίπρας έφερε στη Βουλή μια σειρά μέτρων που συμπεριέλαβαν επιδόματα και προκάλεσε τους συντηρητικούς να τα καταψηφίσουν, πράγμα που δεν έκαναν ωστόσο κατηγόρησαν τον Τσίπρα για απελπισμένο παιχνίδι ψήφων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η θητεία του κ.Τσίπρα ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, ωστόσο, με την ανακοίνωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθετεί την εκλογική διαδικασία στις 30 Ιουνίου το νωρίτερο.

Der Spiegel

O πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας ανακοινώνει πρόωρες εκλογές. Μετά τις σοβαρές απώλειες στις ευρωεκλογές ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει συνέπειες και θέλει να επισπεύσει τις προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο βουλευτικές εκλογές. Η αιτία είναι η κακή εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες το βράδυ στην Αθήνα, ενώ επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την κακή εμφάνιση του κόμματός του.

Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι ο λαός απέσυρε την εμπιστοσύνη του από τον Τσίπρα, ενώ προηγουμένως είχε ήδη ζητήσει την παραίτησή του και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος ο Τσίπρας είχε αφήσει να εννοηθεί πριν από τις εκλογές ότι θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές ανάλογα με τα αποτελέσματα. Μετά από τις απώλειες στις ευρωεκλογές ο Τσίπρας δήλωσε πλέον ότι μετά τις δημοτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αντίστοιχο αίτημα. Αντί για τις αρχικά προβλεπόμενες εκλογές τον Οκτώβριο, αυτές θα διενεργηθούν πλέον στα τέλη Ιουνίου.

Tagesspiegel

Η κακή επίδοση του Τσίπρα και του Σύριζα, συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών με την πίεση των δανειστών που τον έκαναν αντιδημοφιλή στο λαό, εκτιμά η Tagesspiegel. Πολλοί ψηφοφόροι δεν του συγχωρούν ότι υποσχέθηκε να ελευθερώσει την Ελλάδα από το «ζυγό των δανειστών» κατά την εκλογή του το 2015, αν και τελικά στη συνέχεια μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τους φόρους.

Le Figaro

Μεγάλη απογοήτευση για το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, γράφει η γαλλική Le Figaro. Οι ευρωεκλογές αποτελούσαν τεστ πριν από τις βουλευτικές εκλογές, του ερχόμενου φθινοπώρου, αλλά το αριστερό κόμμα τιμωρήθηκε βαριά από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας, με 33,28% των ψήφων, προηγήθηκαν κατά πολύ του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να κερδίσει μόνο το 23,94% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει μια επιχείρηση γοητείας του εκλογικού σώματος λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Πρόσφατα ψήφισε στο Κοινοβούλιο μία σειρά μέτρων ανακούφισης, με στόχο να μειώσει την πίεση από την λιτότητα, που επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ, εδώ και μια δεκαετία στην Ελλάδα, ενώ η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές ως «πολιτικό οπορτουνισμό» για την «αγορά» ψήφων. Τα αποτελέσματα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών αντικατοπτρίζουν επίσης τη δυσαρέσκεια των οπαδών Τσίπρα, οι οποίοι καταλογίζουν στο Σύριζα ότι μετακινήθηκε σταδιακά στο κέντρο. Αυτή η μετατόπιση απεικονίστηκε εξάλλου στο όνομα του κόμματος, που μετονομάστηκε σε Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Τσίπρας κατηγορείται ότι πρόδωσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για να θέσει «τέλος στη λιτότητα» που ασφυκτιά τον πληθυσμό.Ο Τσίπρας εστίασε έτσι την προεκλογική του εκστρατεία στην υποστήριξη των «προοδευτικών δυνάμεων» που θα χρησίμευαν ως «ασπίδα» ενάντια στην άκρα δεξιά. Η κυβέρνηση του Τσίπρα αμφισβητήθηκε τέλος, όταν επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018, η οποία έθεσε τέλος σε 25 χρόνια διαμάχης σχετικά με το όνομα της γειτονικής πρώην πΓΔΜ Γ, η οποία μετονομάσθηκε σε Βόρεια Μακεδονία. Η υπόθεση αυτή, προκάλεσε έντονες εθνικιστικές αντιδράσεις,εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Liberation

H Νέα Δημοκρατία επικράτησε στην Ελλάδα, αλλά ο περιθωριακός μέχρι το 2012 Σύριζα αντιστάθηκε και αυτό αποδεικνύει και τη δυνατότητά του να ανασυγκροτηθεί, εκτιμά η γαλλική Liberation. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της επιτρέπει να στοχεύσει στην πρωτιά ενόψει των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Το δημοσίευμα τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στη χώρα με ένα διπολισμό ανάμεσα σε αυτά τα δύο κόμματα, ενώ σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η ακροδεξιά δεν επωφελήθηκε από την απόρριψη της αριστεράς που κυβερνά από μία μερίδα του εκλογικού σώματος.

Euractiv

H συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία”, η λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για τον Τσίπρα, με δεδομένο μάλιστα ότι όλες οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καταψήφισαν το Σύριζα και υποστήριξαν τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμά η ιστοσελίδα Euractiv. O Τσίπρας προσπάθησε να σφυρηλατήσει μία προοδευτική συμμαχία στη χώρα ασκώντας πίεση στο σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αρνήθηκε να συνεργαστεί. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες σοσιαλιστές βρίσκονται πολύ εγγύτερα στη Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια.

Politico

O Αλέξης Τσίπρας, που ανέβηκε στην εξουσία με μια πλατφόρμα ιδεών εναντίον της λιτότητας το 2015, παραδέχτηκε ότι «το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας». Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι τα οικονομικά ζητήματα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Σύριζα ξόδεψε πολιτικό κεφάλαιο στη συμφωνία μετονομασίας της “Βόρειας Μακεδονίας” τον περασμένο Ιούνιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι