Πώς καταλήγεις στο βαθύ κόκκινο από διαφημιζόμενος ως Covid free προορισμός

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Ο δήμαρχος του νησιού δήλωνε πριν ένα μήνα ότι η Αστυπάλαια παραμένει Covid free στο γερμανικό Spiegel, και όλοι πίστευαν ότι ο εμβολιασμός εκεί (αφου ζουν μόλις 1.500 κάτοικοι) θα έχει αρχίσει και το νησί θα ήταν ασφαλές. Αντ’ αυτού, σημειώθηκαν 30 κρουσματα και ένας θάνατος. Όταν δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου το ένθερμο γερμανικό ρεπορτάζ για τα Covid free ελληνικά νησιά,η διασπορά στην Αστυπάλαια είχε ήδη αρχίσει.

Το νησί παρέλαβε με καθυστέρηση μόλις 150 εμβόλια (για το 5% του πληθυσμού του) και αναμένονται και άλλα -άγνωστο πότε και ποια. Δεν ειναι σαφές πως  ξεκίνησε η μετάδοση και μπήκε η Αστυπάλαια αίφνης στο “βαθύ κόκκινο” από χτες, αλλά έχει γραφεί ότι μια ηλικιωμένη κάτοικος χρειάσθηκε να χειρουργηθεί στην Αθήνα, ότι στην πρωτεύουσα κόλλησε τον ιό (είτε στο νοσοκομείο είτε από το Αθηναϊκό περιβάλλον της) και όταν γύρισε στην Αστυπάλαια νόσησε βαριά και απεβίωσε. Ομως δεν ήταν η μόνη, καθώς πολλοί κάτοικοι πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα τον τελευταίο μήνα.

Εκτενές ρεπορτάζ στο Spiegel Online εξήρε τις ομορφιές του νησιού που είχε καταφέρει να μην έχει ούτε ένα κρούσμα, τονίζοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνέβαλε ώστε οι κάτοικοι να μην εκτεθούν ποτέ και οι τουρίστες να το επιλέγουν ως ασφαλή προορισμό. Μόλις χθες ξεκίνησαν  οι εμβολιασμοί στο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας για την πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών με τους εγγεγραμμένους στους καταλόγους που συνέταξε το Κέντρο Υγείας του νησιού και που φθάνουν τους 330. Τα 150 εμβόλια που στάλθηκαν είναι της Pfizer.

Λες και είχε προαίσθημα ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας πάντως, ζητούσε από την 1η Μαρτίου να επιταχυνθεί η έναρξη του εμβολιασμού στο νησί (όλα τα κρουσματα σημειώθηκαν εντός του Μαρτίου). Στην επιστολή του τότε ανέφερε:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εν συνεχεία, ανακοίνωσε τα εξής: «Επικοινωνούμε με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, τον Ε. Ο. Δ. Υ. κτλ. ώστε να γίνουν οι εμβολιασμοί άμεσα και οριζόντια (σε όλο τον πληθυσμό) και ανεξαρτήτως ηλικίας. Δυστυχώς, ο αρμόδιος φορέας του Κράτους, μας έχει κατατάξει στην κατηγορία νησιών 1.000 – 3.500 κατοίκων και στον σχεδιασμό του ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ να γίνουν εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα στα νησιά αυτά που ανήκει και η Αστυπάλαια, αλλά ούτε και σε όλο τον πληθυσμό του νησιού μια και καλή. Ο παραπάνω σχεδιασμός είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να αλλάξει διότι δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί αναμένονται νέες ποσότητες εμβολίων αυτές τις ημέρες οπότε θα μας αποσταλούν πιστεύουμε, έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να αρχίσουν να γίνονται εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών καταρχάς. Η σχετική λίστα των άνω των 60 ετών έχει αποσταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, εδώ και 10 ημέρες τουλάχιστον, από το Π. Π. Ι. Αστυπάλαιας (294 άτομα)». Ομως τα εμβόλια στάλθηκαν μετά τον θάνατο και τα 30 κρούσματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι