Πώς ο Μουμπάρακ επέζησε από έξι δολοφονικές απόπειρες

Πώς ο Μουμπάρακ επέζησε από έξι δολοφονικές απόπειρες

Ο Μουμπάρακ στη διάρκεια της τριών δεκαετιών θητείας του ως Πρόεδρος της Αιγύπτου επέζησε τουλάχιστον έξι δολοφονικών αποπειρών.

Αφού επέζησε μια απόπειρα δολοφονίας που στοίχισε τη ζωή του προκατόχου του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ το 1981, ενώ καθόταν δίπλα του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, ο αείμνηστος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επί τρεις δεκαετίες στην εξουσία, κατόρθωσε να επιβιώσει από έξι απόπειρες δολοφονιών.

Η πιο σημαντική ήταν όταν η συνοδεία του στοχεύτηκε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, προκαλώντας έντονη ανησυχία, τότε, για τη σχέση της Αιγύπτου με την υπόλοιπη αφρικανική ήπειρο.

Το 1993, η Μουσουλμανική Αδελφότητα σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Μουμπάρακ με βόμβα στη δυτική παράκτια διαδρομή, ενώ κατευθυνόταν προς τη Λιβύη δια ξηράς. Οι υπηρεσίες ασφαλείας αποκάλυψαν το σχέδιο και κατάφεραν να συλλάβουν τους υπόπτους οι οποίοι στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1994 με στρατιωτικό δικαστικό διάταγμα καθώς και σε άλλους τρεις επεβλήθη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στη “Γέφυρα Fardaws” υπήρξε μια άλλη αποτυχημένη προσπάθεια στα τέλη του 1994 όταν περίπου 30 Τζιχαντιστές έσκαψαν μια σήραγγα κοντά στο δρόμο Salah Salem στο Ανατολικό Κάιρο και έβαλαν βόμβα με στόχο τη συνοδεία του Μουμπάρακ. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν και πάλι να αποτρέψουν το γεγονός.

Η πιο σημαντική απόπειρα έγινε στις 26 Ιουνίου 1995, όταν ο Μουμπάρακ έφτασε στην Αντίς Αμπέμπα για την αφρικανική σύνοδο κορυφής. Στο δρόμο από το αεροδρόμιο μέχρι το χώρο της συνόδου κορυφής, μια ένοπλη ομάδα άνοιξε πυρ εναντίον της αλεξίσφαιρης λιμουζίνας του Μουμπάρακ ενώ οι προσωπικοί φρουροί του πυροβόλησαν τους επιτιθέμενους, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας έναν ακόμη. Ως αποτέλεσμα, ο Μουμπάρακ αποφάσισε να επιστρέψει αμέσως στο Κάιρο.

Η απόπειρα στην Αιθιοπία συγκλονίζει όλη την Αφρική

Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μουμπάρακ το 1995 ήταν μια καμπή στις αιγυπτιακές-αφρικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η εκδήλωση σταμάτησε τον Μουμπάρακ και όλους όσους βρίσκονται κοντά του από το να παρευρεθούν σε οποιαδήποτε εκδήλωση στην ήπειρο. Μετά από αυτό, το Αιγυπτιακό ενδιαφέρον για την Αφρική υποχώρησε γενικά και αυτό είχε μεγάλες συνέπειες στις διαμάχες τους με τις χώρες που περιβάλλουν το Νείλο, και κυρίως, την Αιθιοπία. Μετά την επιστροφή του στο Κάιρο, ο Μουμπάρακ δήλωσε: «Νομίζω ότι ο Θεός με προστατεύει πάντα», και υπαινίχθηκε τη συμμετοχή της κυβέρνησης του Σουδανέζικου προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ στην προσπάθεια αυτή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, υπήρξε μια άλλη προσπάθεια να δολοφονηθεί ο Μουμπάρακ στο Πορτ Σάιντ, όταν ένας πολίτης επιτέθηκε στη συνοδεία του ενώ ο Μουμπάρακ χαιρετούσε τους πολίτες από το παράθυρο του αυτοκινήτου του. Ο επιτιθέμενος πιάστηκε από το όχημα και οι φρουροί τον σκότωσαν. Τότε, μερικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνθρωπος προσπάθησε να μαχαιρώσει τον Μουμπάρακ, ενώ άλλοι είπαν ότι ο ύποπτος ήταν διανοητικά ασταθής.

Σύμφωνα με μυστικά έγγραφα που κυκλοφόρησε το BBC το 2017, η πρεσβεία του Αιγύπτου στο Λονδίνο ενημέρωσε τις βρετανικές αρχές λεπτομερώς σχετικά με την απειλή κατά του Μουμπάρακ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο το 1983 από την τρομοκρατική οργάνωση Αμπού Νιντάλ.

Αμερικανοί ιστοχώροι ανέφεραν επίσης ότι ο εκλιπών Αιγύπτιος πρόεδρος επέζησε μιας άλλης απόπειρας δολοφονίας το 1995 μετά από αποτυχία ενός σχεδίου από την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν να ανατινάξει το αεροπλάνο του Μουμπάρακ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι