Πως οι Νοτιοκορεάτες έγιναν κατά ένα χρόνο νεότεροι ή και δύο!

Πως οι Νοτιοκορεάτες έγιναν σήμερα έναν χρόνο νεότεροι, κάποιοι και δύο!,

Η Νότια Κορέα εναρμονίστηκε σήμερα με όλο τον κόσμο στον υπολογισμό της ηλικίας των ανθρώπων, θέμα που είχε ταλανίσει την χώρα επί χρόνια, όχι μόνον κοινωνικά και επιστημονικά, αλλά και πολιτικά. Με το παλαιό νοτιοκορεατικό σύστημα ηλικίας κάθε νεογέννητο στην Κορέα ήταν ενός έτους, καθώς υπολογίζονταν και ο χρόνος κυοφορίας ακέραιος, δηλαδή ένα έτος. Και αν τυχόν το βρέφος έρχονταν στον κόσμο στο γύρισμα της χρονιάς, τότε το νεογέννητο ήταν αυτομάτως δύο ετών! Τώρα οι Νοτιοκορεάτες γίνονται έναν χρόνο νεότεροι, ορισμένοι δε δύο χρόνια νεότεροι. 

Το παλαιό σύστημα έπαψε να ισχύει σήμερα δια νόμου. Ο πρόεδρος Yoon Suk-yeol έδωσε μάχη για το νέο σύστημα που ισχύει σε όλη την υφήλιο, από πέρυσι, όταν είχε θέσει υποψηφιότητα. Όχι μόνον γιατί το νοτιοκορεατικό σύστημα είναι παρωχημένο και δημιουργούσε «περιττό κοινωνικό και οικονομικό κόστος» (στα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά και προβλήματα στα καθημερινά πράγματα διεθνώς, σε ταξίδια και άλλες απλές διαδικασίες, που η νοτιοκορεατική ηλικία δημιουργούσε ενίοτε προβλήματα.

Το παλαιό αιώνιο σύστημα κορεατικής ηλικίας, για παράδειγμα ένα μωρό που γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου την επόμενη μέρα ήταν δύο ετών, όμως αυτό δεν μπορούσε να περάσει σε καμία άλλη χώρα. Παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές ψήφισαν το νέο σύστημα ηλικιακής καταγραφής, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχουν όλοι οι Οργανισμοί προσαρμοστεί στο νέο σύστημα, επειδή προτιμούν να ακολουθούν το παραδοσιακό. Η μετάβαση στο νέο διεθνές πρότυπο θα επιφέρει αλλαγές σε όλους του τομείς της ζωής, από την εγγραφή στα σχολεία μέχρι και το συνταξιοδοτικό, εκ των οποίων όμως οι περισσότερες είναι θέμα γραφειοκρατικής τακτοποίησης, χωρίς να μπει στον κόπο ο πολίτης. Ο κανόνας όμως πως οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα, ακόμα και αν οι αλλαγές είναι απλές, ισχύει απολύτως στην περίπτωση των Νοτιοκορεατών.

Τι θα γίνει με τις απαγορεύσεις

Και πολλοί νέοι Νοτιοκορεάτες όμως επιμένουν ότι το παλαιό σύστημα είναι καλύτερο. Για παράδειγμα το τσιγάρο και το αλκοόλ που επιτρέπονται στα 19, την πρώτη ημέρα του χρόνου που κάποιος θα γίνει 19 (δηλαδή 18), τώρα θα πρέπει να περιμένουν έναν χρόνο (και). Το παλαιό κορεατικό σύστημα ακολουθούσε και η Ιαπωνία αλλά υιοθέτησε το διεθνές πρότυπο το 1950, ενώ και η Βόρεια Κορέα ακολούθησε το διεθνές μοντέλο τη δεκαετία του 1980.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx