Πώς θα γίνει η επέκταση στα 12 μίλια (στο Ιόνιο)
28/08/2020Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και εν συνεχεία θα ψηφιστεί και σχετικός νόμος στη Βουλή. Έχουν ήδη ενημερωθεί Ιταλία και Αλβανία επ΄αυτού.
Οι κόλποι θα κλείσουν και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, ενώ ο κανόνας της «αβλαβούς διέλευσης» θα συνεχίζει να ισχύει.
Η Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ., στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Με την απόφαση αυτή επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία.
Η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου.
Το κλείσιμο των κόλπων δημιουργεί στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση το δίκαιο της θάλασσας «εσωτερικά ύδατα» όπου η κυριαρχία που ασκείται από τη χώρα είναι αντίστοιχη με εκείνη που ασκείται στο έδαφός της. Συνεχίζει να ισχύει ο κανόνας της «αβλαβούς διέλευσης» των αλλοδαπών πλοίων από τα χωρικά ύδατα, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Τόσο η Ιταλία, όσο και η Αλβανία έχουν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ.
Ποιοι δεν θέλουν τη Σύμβαση
Από τα 168 κράτη μέρη της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας μόνο 3 δεν έχουν ακόμη επεκτείνει πλήρως τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ, ενώ και χώρες που δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS (HΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ, Βενεζουέλα, Περού) έχουν και αυτές επεκτείνει στα 12 νμ. Οι Αμερικανοί έχουν μια ειδική ένσταση, ενώ την ειχαν εγκρίνει κατ΄αρχήν. Λόμπι πιέζουν γενικά να μην μετέχουν οι ΗΠΑ σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς “που τις δεσμεύουν και περιορίζουν τα συμφέροντά τους”. Ομάδα ρεπουμπλικανών γερουσιαστών δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και έτσι το θέμα πάγωσε, επειδή είχαν ικανό αριθμό. Το επιχείρημά τους ήταν ότι “περιόριζε τα κυριαρχικά δικαιώματα των ΗΠΑ”. Στο πακέτο των αντιρρήσεων είναι και περιβαλλοντικές πτυχές και δεσμεύσεις της Σύμβασης.
Η Τουρκία και η UNCLOS
Η Τουρκία δεν την υπέγραψε με το σκεφτικό ότι δεν συμφωνεί πως η Σύμβαση έχει “καθολικό και ενοποιημένο χαρακτήρα”.
«Δεν αποτελεί το μόνο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις δραστηριότητες στις θάλασσες και τους ωκεανούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος εκπρόσωπος αρνούμενος να υπογράψει (είχαν αρνηθεί επίσης οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βενεζουέλα) «Η Σύμβαση δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για συγκεκριμένες γεωγραφικές καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη συγκρουόμενα συμφέροντα και ευαισθησίες που προκύπτουν από ειδικές περιστάσεις», πρόσθεσε.