Πώς βρέθηκε σταφυλόκοκκος στο φαγητό των 63 μαθητών

Πώς βρέθηκε σταφυλόκοκκος στο φαγητό των 63 μαθητών

Την περασμένη Πέμπτη δεκάδες μαθητές από επτά διαφορετικά σχολεία υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από τα μακαρόνια με κιμά που τους διανεμήθηκαν. Πάνω από 30 από τα θύματα υπέβαλαν μήνυση. Στα υπολείμματα των τροφίμων ανιχνεύθηκε σταφυλόκοκκος.

Η αρχική “πηγή” του διερευνάται, καθώς μπορεί να ήταν στο τρόφιμο εξαρχής, π.χ. στον κιμά, αλλά μπορεί και να εισήλθε κατά το μαγείρεμα από τα χέρια εργαζομένων στην παρασκευάστρια εταιρεία. Ο σταφυλόκοκκος αναπαράγεται και από την κακή συντήρηση και γενικά είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες. Το μεν βακτήριο μπορεί να εξοντωθεί από το μαγείρεμα, όμως οι τοξίνες που έχει προλάβει να παράγει αντέχουν στο τρόφιμο ακόμα και στους εκατό βαθμους Κελσίου.

Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τα τρόφιμα να συντηρούνται είτε σε θερμοκρασίες άνω των 60°C  είτε να μπαίνουν στο ψυγείο με θερμοκρασία κάτω των 4°C. Τα μαγειρεμένα φαγητά που δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο. Όταν το τρόφιμο ξαναζεσταίνεται, πρέπει να θερμοκρασία να ξεπερνά τους 74°C.

Το εργοστάσιο που παρασκεύαζε τα τρόφιμα κάηκε προχθές τη νύχτα προτού ερευνηθεί από τις αρχές και τώρα ο έλεγχος θα είναι αποσπασματικός πλέον. Διερευνάται παράλληλα αν η φωτιά που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις προήλθε από εμπρησμό.

Για το όλο ζήτημα είναι εν εξελίξει έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον S. aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων ή λόγω κακής συντήρησής των τροφών.

Σε έρευνες στο εξωτερικό (και όχι στο συγκεκριμένο συμβάν από όσο γνωρίζουμε) έχει διαπιστωθεί όπως γράφει το cibum.gr ότι ο σταφυλόκοκκος π.χ. σε γηροκομείο της Ιταλίας, βρέθηκε στα τρόφιμα από τα χέρια του μάγειρα που ετοίμασε τη σαλάτα, ενώ σε παρόμοιο περιστατικό σε πτήση της Japan AIrlines διαπιστώθηκε  ότι το βακτήριο βρέθηκε σε ομελέτα με ζαμπόν και είχε “ξεκινήσει” από μια πληγή στα δάχτυλα εκείνου που είχε κόψει το δανέζικο ζαμπόν, όπως ανέφεραν τότε οι New York Times.

Ο σταφυλόκοκκος είναι η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδων σε όλο τον κόσμο. Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews για την αφρικανική σκόνη, ρωτήθηκε και για τον σταφυλόκοκκο.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική δηλητηρίαση από αυτόν σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και σε βαριά πάσχοντες» είπε. Προσέθεσε τα εξής:

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή και με άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί, όπως από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, και να μη μένουν ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, που οι εγκαταστάσεις της στη Λαμία κάηκαν, ήταν πιστοποιημένη. Είχε ελεγχθεί για τελευταία φορά πριν από ένα έτος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx