Πόσα εμβόλια θα έχουμε (θεωρητικά) έως το καλοκαίρι

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Για την πορεία των εμβολιασμών ενημέρωσε σήμερα Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμπεφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του έτους φθάνουν τα 26 εκατομμύρια και θα μπορούσαν με αυτές να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες. Ομως το “εν τω μεταξύ” είναι άλλο ζήτημα. Ουσιαστικά  ως τον Μάρτιο τα εμβόλια καλύπτουν πληθυσμό 1 εκατομμυρίου.

«Η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α΄ τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων. Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από τη Pfizer κι από την AstraZeneca, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson & Johnson με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του» ανέφερε.

«Έχουμε ξεπεράσει τους 220.000 εμβολιασμούς, όταν ο στόχος για το τέλος Ιανουαρίου ήταν 200.000 εμβολιασμοί. Έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 2% και  περίπου 700.000 κλεισμένα ραντεβού μέχρι τις αρχές Απριλίου»  προσέθεσε.

Το σύνολο των πολιτών άνω των 85 που έχουν κλείσει ραντεβού είναι 172.000, ενώ το σύνολο των πολιτών 80-84 είναι 145.000, ωστόσο αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. «Η τακτική που επιλέξαμε είναι να κινούμεθα με βάση την προμήθεια εμβολίων και τη διαθεσιμότητα και ως χώρα θέλουμε να διαφυλάξουμε για κάθε εμβολιασμό και τη δεύτερη δόση» διευκρίνισε για την σχετική βραδύτητα στους εμβολιασμούς.

Ο ίδιος σημείωσε πως έχουν εμβολιαστεί περίπου 85.000 πολίτες άνω των 85 ετών, έχει προχωρήσει εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 80-84, καλύφθηκαν περί τους 91.000 υγειονομικούς και 15.000 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας. Στα Σώματα Ασφαλείας προχώρησαν οι εμβολιασμοί από τον μηχανισμό αναπλήρωσης, που έχει τεθεί σε εφαρμογή ώστε να μη χάνονται δόσεις. Όταν δηλαδή κάποιοι δεν προσέρχονται στο ραντεβού, για  να μη χαθεί η δόση που βγήκε από το φιαλίδιο,  εμβολιάζονται άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση εμβολιασμών στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ πραγματοποιεί περισσότερους από 17.000 εμβολιασμούς ημερησίως, ακολουθώντας με συνέπεια την στρατηγική διαφύλαξης και της δεύτερης δόσης, κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx