Πόσα εξάγει και πόσα εισάγει η ΕΕ από τις ΗΠΑ – Ποιές χώρες “πρωταγωνιστούν”

ΕΕ: Η νέα Κομισιόν ενδέχεται να είναι ανδροκρατούμενη

Αμέσως μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν κορυφαίο οικονομικό εταίρο της Ουάσινγκτον. Ακολουθεί έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ με ορισμένα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών, με τους Ευρωπαίους να καταγράφουν πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών, αλλά με τους Αμερικανούς να ωφελούνται αντίστοιχα από την παροχή υπηρεσιών.

Το 2023, οι εξαγωγές αγαθών όλων των χωρών της ΕΕ μαζί προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 503,8 δισεκ. δολάρια και οι εισαγωγές τους τα 347,1 δισεκ., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Διαπιστώνεται εμπορικό πλεόνασμα περίπου 157 δισεκ. ευρώ υπέρ των «27». Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το πλεόνασμα ανέρχεται σε 201,6 δισεκ. δολάρια ή 193,5 δισεκ. ευρώ για το 2024, (δεν περιλαμβάνονται τα στατιστικά στοιχεία του μηνός Δεκεμβρίου). Συνολικά, οι «27» πωλούν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ απ’ όσα εισάγουν, σε όλους τους τομείς, εκτός από αυτούς των πρώτων υλών και των υδρογονανθράκων.

Ξεπερνώντας τη Βρετανία και την Κίνα, η ΗΠΑ είναι έτσι, μακράν, ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΕ για τα αγαθά: το 20% των εξαγωγών του μπλοκ προοριζόταν για τις ΗΠΑ το 2023 με αύξηση 6 μονάδων σε σύγκριση με το 2013. Όσον αφορά τις εισαγωγές στην ΕΕ, οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες, πίσω από την Κίνα: περίπου το 14% των εισαγωγών στο μπλοκ προέρχεται από τις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τη Eurostat, στα τρία τέταρτα αυτών των εισαγόμενων προϊόντων δεν επιβάλλονταν δασμοί το 2023.

Η Γερμανία είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και λόγω των κολοσσών χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως είναι οι εταιρείες Bayer και BASF. Την ακολουθεί η Ιταλία (εξαγωγές αυτοκινήτων και εξοπλισμού) και η Ιρλανδία (ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φαρμάκων παγκοσμίως).

Σύμφωνα με τα γαλλικά τελωνεία, η Γαλλία κατέγραψε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου (-6,6 δισεκ. ευρώ) έναντι των ΗΠΑ το 2023. Η Eurostat ωστόσο αναφέρει ότι η Γαλλία, η οποία εξάγει αεροσκάφη, κρουαζιερόπλοια και κρασιά, κατέγραφε ένα πολύ μικρό εμπορικό πλεόνασμα. Μόνο επτά χώρες της ΕΕ καταγράφουν έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου (σύμφωνα με τη Eurostat), με την Ολλανδία να έχει το μεγαλύτερο, κάτι που εξηγείται λόγω του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου χάρη στις λιμενικές υποδομές και τους πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς της.

Η παροχή υπηρεσιών

Σε αντίθεση με τα αγαθά πάντως, η ζυγαριά κλίνει ξεκάθαρα υπέρ των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες. Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει τις αεροπορικές μεταφορές, τις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών, τις τηλεπικοινωνίες, τους συμβούλους επιχειρήσεων και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το 2023, η ΕΕ κατέγραφε έλλειμμα 104 δισεκ. ευρώ έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Με βάση τους υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ ανέρχεται σε 76,5 δισεκ. δολάρια ή 73,4 δισεκ. ευρώ.

Αυτή η ανισορροπία στις υπηρεσίες τροφοδοτείται από το κολοσσιαίο έλλειμμα της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκές έδρες των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών του ψηφιακού τομέα (Apple, Google, Meta), οι οποίες καταβάλλουν τεράστια ποσά για δικαιώματα και τέλη αδειοδότησης στις μητρικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ παρουσιάζει, όπως και στα αγαθά, αυξανόμενη δυναμική. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν μεταξύ 2012-2022 από το 18,5% στο 22%. Οι εισαγωγές υπηρεσιών από τις ΗΠΑ στην ΕΕ έφτασαν εξάλλου από το 24,6% στο 34,3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx