Πόσο κάνουν τα εμβόλια; Από 1 μέχρι 15 ευρώ η δόση, εκτός κι αν είναι κινέζικο

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

Βελγίδα υπουργός δημοσιοποίησε τις τιμές των εμβολίων και την μέμφθηκαν ότι παραβιάζει τους κανόνες του εμπορίου και ότι η αναγγελία των τιμών δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις γιατί έχει υπογραφεί συμφωνία μη ανακοίνωσης των τιμών. Ομως οι τιμές ήταν έτσι κι αλλιώς “κοινό μυστικό”, αφού έχει από καιρο δημοσιοποιηθεί πόσο χρεώνει το εμβόλιο η Pfizer.

Της BioNTech / Pfizer φέρεται να πωλείται στους Ευρωπαίους 12 ευρώ,  ενώ της Moderna που είναι παρόμοιας τεχνολογίας RNA με της Pfizer πωλείται 14,70 (ίσως το παζάρεψαν απαιτητικά επειδή το δικό τους δεν είναι τόσο κοστοβόρο όσο τις Pfizer σε μεταφορικά και κατάψυξη αλλά και επειδή ξέρουν ότι οι Ευρωπαίοι το χρειάζονται απελπισμένα καθώς δεν αρκούν οι δόσεις που παράγει η ανταγωνίστρια εταιρεία).

Της Οξφόρδης / AstraZeneca πωλείται στους Ευρωπαίους 1,78 ευρώ, της Johnson & Johnson 6,94 ευρώ, της Sanofi / GSK 7,56 ευρώ και το CureVac 10 ευρώ. (Αυτές οι τομές δεν είναι για το πλήρες εμβόλιο, αλλά για κάθε δόση, δηλαδή της Pfizer ουσιαστικά ο εμβολιασμός στοιχίζει 24 ευρώ και της Moderna σχεδόν 30 ευρώ.

 

Η υπουργός που το ανακοινωσε, η κα De Bleeker είπε ότι η δημοσιοποίηση των τιμών ήταν λάθος του Γραφείου Επικοινωνίας.

To ρωσικό SputnikV τιμάται περίπου 8 ευρώ και το κινεζικό Sinovac δεν ξέρουμε πόσο πωλείται, αλλά οι Κινέζοι που ήθελαν να το κάνουν στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters έδιναν 49 ευρώ. Το επίσης κινεζικό Coronavac πωλείται 8 ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι