Πόσο θα πληρώνουν οι τουρίστες για να δουν την Ακρόπολη με την ησυχία τους

Κλειστή σήμερα η Ακρόπολη από 12 έως 5 μμ. λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Με υψηλότερο εισιτήριο οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται την Ακρόπολη κατά μικρές ομάδες σε ώρες που δεν υπάρχουν άλλοι επισκέπτες

Και ιδιωτικές, σχετικά πριβέ ξεναγήσεις προβλέπει πλέον η νέα τιμολογιακή πολιτική για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, οπότε “δίνοντας κάτι παραπάνω”, οι τουρίστες (Έλληνες και ξένοι) θα μπορούν να απολαμβάνουν την Ακρόπολη χωρίς συνωστισμό σε πολύ μικρές ομάδες. Αλλάζουν επίσης οι τιμές των εισιτηρίων, που είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τα μουσεία άλλων χωρών.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, θετικά γνωμοδότησε για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού (350 περίπου) είναι επιβεβλημένη με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων δύο ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές, αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα υπάρξουν δύο φάσεις αλλαγών. Η πρώτη τίθεται σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2024 και η δεύτερη από τον Απρίλιο του 2025. Στην πρώτη φάση καταργούνται τα ενιαία εισιτήρια εισόδου με παραπάνω του ενός αρχαιολογικών χώρων ή μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με μουσεία-ΝΠΔΔ.  Εφαρμόζεται παράλληλα νέα υπηρεσία εξατομικευμένης επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου.

Η επίσκεψη αφορά σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 π.μ. και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων -κάτι που θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους κατά την Β’ Φάση. Δεν διευκρινίζεται πόσο θα πληρώνουν όσοι θέλουν πριβέ ξεναγήσεις.

Στην Β’ φάση, από 01.04.2025 «εξορθολογίζεται το εισιτήριο εισόδου σύμφωνα με κατάταξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου». Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε ισάριθμες βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

Ακρόπολη Αθηνών, κατηγορία Α, 30 ευρώ, άλλοι χώροι με πάνω από 200.000 επισκέψεις το χρόνο, εισιτήριο 20 ευρώ, χώροι με 75.000 έως 200.000 επισκέψεις, 15 ευρώ, χώροι με 15.000 έως 75.000 επισκέψεις, 10 ευρώ και χώροι με κάτω από 15.000 επισκέψεις, 5 ευρώ.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει  επίσης ότι καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου) και, συγκεκριμένα, η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.

Καταργούνται τα ενιαία και κοινά εισιτήρια πλην της Aρχαίας Ολυμπίας, των Δελφών, των Μυκηνών και των Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο χώρου και μουσείου. Διατηρείται το μειωμένο εισιτήριο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου. Επίσης διατηρείται η ελεύθερη είσοδος στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επεκτείνεται για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα. Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα άτομα με αναπηρία.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι