Συγχαρητήρια Πούτιν σε Τραμπ: “Είμαι έτοιμος να μιλήσουμε”
07/11/2024Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ την ίδια ώρα τον συνεχάρη για τη νίκη του. Περιέγραψε τον Τραμπ ως «γενναίο άνθρωπο» και δήλωσε ότι κάθε ιδέα που διευκολύνει τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία αξίζει προσοχής.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε την Δύση που επιδιώκει – όπως είπε – να υποχρεώσει τη Ρωσία σε στρατηγική ήττα στην Ουκρανία. Είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας για τη διαμόρφωση μιας νέας τάξης πραγμάτων καθώς η μεταψυχροπολεμική εποχή κυριαρχίας της Δύσης φθάνει στο τέλος της και οι δυτικές χώρες θα χάσουν μοιραία το μονοπώλιο και θα πρέπει να το πάρουν απόφαση.
«Φθάσαμε σε ένα επικίνδυνο σημείο. Οι προσπάθειες της Δύσης να υποχρεώσει σε στρατηγική ήττα τη Ρωσία, καταδεικνύει τον εξωφρενικό τυχοδιωκτισμό δυτικών ηγετών. Η Δύση είχε αλαζονικά επιδιώξει να παρουσιάσει τη Ρωσία ως ηττημένη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991», είπε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστική τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ηγετικό ρόλο. «Η Ρωσία δεν θεωρεί εχθρό τον δυτικό πολιτισμό, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να απομονώσουν τη Μόσχα. Ο κόσμος αλλάζει, και πολλές ισχυρές χώρες δεν επιθυμούσαν την απομόνωση της Ρωσίας. Ο κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία και καμία απόφαση από τους δήθεν υψηλά ιστάμενους σε Ουάσινγκτον ή Βρυξέλλες δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν.
Επαίνεσε την εποικοδομητική συνεργασία των χωρών της ομάδας BRICS, υποστηρίζοντας πως αποτελεί τη βάση για μια «δίκαιη νέα τάξη πραγμάτων» και καλό παράδειγμα συνύπαρξης χωρών που σέβονται η μια την άλλη»
Μιλώντας στο Φόρουμ Βαλντάι που διεξάγεται στο θέρετρο Σότσι, όπου μετέχουν 140 επιστήμονες από 50 χώρες (εκδήλωση που ειδικά στην ομιλία του Πουτιν) μεταδόθηκε live από βρετανικά και αμερικανικά κανάλια) είπε αναλυτικά τα εξής: «Ζούμε εποχή τρομερών, δραματικών αλλαγών. Η δημοκρατία, ερμηνεύεται όλο και περισσότερο ως κανόνας όχι της πλειοψηφίας, αλλά της μειοψηφίας. Έρχεται η στιγμή της αλήθειας, η παλιά τάξη πραγμάτων έχει φύγει ανεπανόρθωτα και έχει ξεδιπλωθεί ένας αγώνας για το σχηματισμό ενός νέου κόσμου, ο οποίος δεν είναι αγώνας για εξουσία, αλλά σύγκρουση αρχών. Η απειλή έγκειται στην επιβολή ολοκληρωτικών ιδεολογιών που μετατρέπονται σε κανόνα. Αυτό το βλέπουμε στο σημερινό δυτικό φιλελευθερισμό που οδήγησε σε ακραία μισαλλοδοξία και επιθετικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε εναλλακτική, απέναντι σε οποιαδήποτε κυρίαρχη και ανεξάρτητη σκέψη, και σήμερα δικαιολογεί τον νεοναζισμό, την τρομοκρατία, τον ρατσισμό, ακόμη και τη μαζική γενοκτονία του άμαχου πληθυσμού. Τόση τυφλή πίστη στην ατιμωρησία και στην αποκλειστικότητα που θεωρούν οτι έχουν οι δυτικές χώρες, μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμια τραγωδία», προειδοποίησε ο Ρώσος ηγέτης.
«Η Δύση πιστεύει τυφλά στη δική της ατιμωρησία, αλλά αυτό απειλεί με τραγωδία. Και οι εκκλήσεις ορισμένων ξένων πολιτικών να νικηθεί οπωσδήποτε η Ρωσία καταδεικνύουν τον ακραίο τυχοδιωκτισμό τους. Οι συγκρούσεις σημαίνουν αμοιβαία καταστροφή. Άλλωστε, όπλα ικανά να το κάνουν αυτό υπάρχουν και βελτιώνονται συνεχώς, παίρνοντας νέες μορφές καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται. Και η λέσχη των ιδιοκτητών τέτοιων όπλων επεκτείνεται. Και κανείς δεν εγγυάται ότι σε περίπτωση που σαν χιονοστιβάδα αυξηθούν οι απειλές που καταστρέφουν νομικούς και ηθικούς κανόνες, αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν», πρόσθεσε ο Πούτιν.
«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε την κοσμοθεωρία μας σε κανέναν, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Δύση δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Είναι επικίνδυνη η φράση που λένε: “Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας”. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ηγεμονία στο νέο διεθνές περιβάλλον και όταν, για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες κατανοήσουν και αναγνωρίσουν αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός, η διαδικασία οικοδόμησης ενός παγκόσμιου συστήματος που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος. επιτέλους θα μπει σε μια φάση γνήσιας δημιουργίας, και μακάρι να δώσει ο Θεός να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε.
«Η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται τον δυτικό πολιτισμό ως εχθρό και δεν θέτει το ερώτημα «ή εμείς ή αυτοί», είπε ο Πούτιν. «Ο κόσμος αλλάζει ριζικά και αμετάκλητα και στο νέο διεθνές σύστημα δεν μπορεί να γίνει λόγος για ηγεμονία. Παρ’ όλα αυτά, η συλλογική Δύση έκανε μια προσπάθεια να αφορίσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα επιβάλλοντας κυρώσεις. Αυτές δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ο όγκος των κυρώσεων και τα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζονται εναντίον της χώρας μας είναι πρωτοφανή στα χρονικά. Οι αντίπαλοί μας υπέθεσαν ότι θα προκαλούσαν ένα συντριπτικό, νοκ-άουτ πλήγμα στη Ρωσία, από το οποίο αυτή απλά δεν θα ανακάμψει και θα πάψει να είναι σημαίνων παράγοντας στη διεθνή σκηνή. Ομως ο κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία – και καμία απόφαση είτε των ηγετών της Ουάσιγκτον είτε των Βρυξελλών δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Ο Πούτιν έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και υπενθύμισε ότι τον περασμένο αιώνα, η προσπάθεια ανοικοδόμησης σε νέες αρχές της χώρας θεωρήθηκε από τη Δύση ως θρίαμβός της, ως ήττα και παράδοση της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική απαρχή των σύγχρονων συγκρούσεων ήταν «η θρασύδειλη συμπεριφορά και η άνευ προηγουμένου γεωπολιτική απληστία των δυτικών χωρών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως είδαμε στις τραγωδίες της Γιουγκοσλαβίας, στο Ιράκ, στη Λιβύης και σήμερα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Όμως στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο δεν πρέπει να υπάρχουν χώρες και λαοί που χάνονται. Ο κόσμος μας σήμερα βιώνει μια σύγκρουση, έναν αγώνα της παγκόσμιας μειονότητας να διατηρήσει την κυριαρχία της. Εντούτοις κάθε μονοπώλιο τελειώνει αργά ή γρήγορα. Το μοντέλο μιας χώρας δεν πρέπει να θεωρείται καθολικό και να επιβάλλεται σε άλλες. Προχωράμε προς μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που δεν είναι τόσο πολυκεντρική όσο πολυφωνική, στην οποία πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές. Όσοι θέλουν αποκλειστικά σόλο θα πρέπει να συνηθίσουν τη νέα παγκόσμια βαθμολογία», είπε.
«Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν το δικαίωμα να έχουν το δικό τους όραμα και να διαμορφώνουν τις δικές τους πολιτικές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι BRICS παρέχουν σε όλους ένα καλό παράδειγμα πραγματικά εποικοδομητικής συνεργασίας στο νέο διεθνές περιβάλλον», είπε. «Κάποιοι θεωρούν ότι χωρίς τη Ρωσία ο κόσμος υποτίθεται ότι θα γίνει καλύτερος και πιο υπάκουος, αλλά η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας είναι το κλειδί για την επιτυχημένη ανάπτυξη του κόσμου. Η Ρωσία θα προστατεύσει τον εαυτό της και τους Ρώσους, ας μην έχουν αυταπάτες. Και θα προστατεύσει επίσης την ελευθερία, την ευκαιρία για ύπαρξη και ανάπτυξη της πλειοψηφίας των κρατών. Οι αντίπαλοι της Ρωσίας βρίσκουν νέους τρόπους και εργαλεία για να απαλλαγούν από τη χώρα μας. Έτσι, οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως τρόπο να απαλλαγούν από τους Ρώσους, όμως οι περισσότερες χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη».
«Δεν είμαστε οι εμπνευστές της βίας και της χρήσης της, αλλά αν χρειαστεί, η χώρα μας θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατευθεί. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε μόνον όταν καταστεί σαφές ότι ο αντίπαλος συμπεριφέρεται επιθετικά και δεν δέχεται απολύτως κανένα επιχείρημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ria Novosti