Πούτιν: Θα ξαναρχίσουμε την παραγωγή πυρηνικών μεσαίου βεληνεκούς

Πούτιν: Θα ξαναρχίσουμε την παραγωγή πυρηνικών μεσαίου βεληνεκούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα ότι η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς, αν οι ΗΠΑ επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν πυραύλους στη Γερμανία ή αλλού στην Ευρώπη.

Σε ομιλία του σε ναυτική παρέλαση στην Αγία Πετρούπολη, με στόλους στον ποταμό Νέβα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε:

«Αν οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αυτού του είδους, θα θεωρήσουμε τον εαυτό μας απαλλαγμένο από το μονομερές μορατόριουμ που είχε υιοθετηθεί προηγουμένως για την ανάπτυξη δυνατοτήτων πλήγματος μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. «Ρωσικές περιοχές σημαντικές για το κράτος και το στρατό θα βρεθούν στο βεληνεκές αυτών των πυραύλων. Ο χρόνος πτήσης αυτών των πυραύλων, που θα μπορούσαν στο μέλλον να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, ως το έδαφός μας, θα είναι περίπου 10 λεπτά. Η κατάσταση αυτή αναβιώνει τον Ψυχρό Πόλεμο με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Pershing στην Ευρώπη».

Οι πυραυλοι βεληνεκούς 500 ως 5.500 χιλιομέτρων είχαν “παγώσει” με την συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων που είχε συνυπογραφεί από ΗΠΑ και Ρωσία. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται από το 2019 ότι η συνθήκη έχει παραβιαστεί. Αν και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επισήμως, η Μόσχα μέχρι και ένα μήνα έμενε, επισήμως τουλάχιστον, στην ανακοίνωση ότι δεν θα ξανάρχιζε την παραγωγή πυραύλων αυτού του είδους όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούσαν σε ανάπτυξή τους στο εξωτερικό.

Προ δύο εβδομάδων ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους «να αρχίσουν να αναπτύσσουν σποραδικά δυνατότητες πυρός μεγάλου βεληνεκούς” στη Γερμανία το 2026, αναφερόμενες σε πυραύλους SM-6, πυραύλους Tomahawk και υπερηχητικά όπλα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Τότε το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι «εν τοιαύτη περιπτώσει, στην περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα καταστούν θεμιτοί στόχοι της Ρωσίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι