Πούτιν: Κάνει λάθος η Δύση αν πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα

Πούτιν: Κάνει λάθος η Δύση αν πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα

Δίνοντας μία τρίωρη συνέντευξη σε δημοσιογράφους ενόψει του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα υπό προϋποθέσεις, χαρακτήρισε όμως «βλακείες» τα περί ρωσικής επίθεσης στο NATO.

Όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ο Πούτιν είπε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών.

«Για κάποιο λόγο, η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία. «Ομως έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα, κοιτάξτε τι λέει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται επιπόλαια και επιφανειακά”, τόνισε.

Ο Πούτιν θεωρεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως μέρος μιας υπαρξιακής μάχης με μια φθίνουσα και παρακμιακή Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, καταπατώντας αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Προσέθεσε ότι η Δύση αρνήθηκε να μιλήσει για τα αίτια του πολέμου «ο οποίος ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου με την λεγόμενη  πορτοκαλί επανάσταση της Ουκρανίας. Αυτό ήταν πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ», είπε. «Η Δύση περιγράφει τον πόλεμό μας ως  ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα αρπαγή εδαφών και έχει ορκιστεί να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία λέει ότι δεν θα ησυχάσει έως ότου διώξει και τον τελευταίο Ρώσο στρατιώτη. Κανείς στις ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για την Ουκρανία. Ενδιαφέρονται για την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν κόπτονται για τον ουκρανικό λαό, αλλά για τη δική τους ισχυροποίηση», είπε ο Πούτιν.

Προσέθετε ότι «ενώ οι δυτικοί ηγέτες και η Ουκρανία λένε ότι δεν λογαριάζουν τις προειδοποιήσεις μας για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου με τη Ρωσία, ταυτόχρονα προειδοποιούν διαρκώς ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να κάνετε τη Ρωσία εχθρό. Με αυτό κάνετε κακό σε εσάς τους ίδιους. Λένε ότι η Ρωσία ήθελε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Έχετε τρελαθεί τελείως; Ποιος διανοήθηκε αυτή τη χοντράδα; Ανοησίες και βλακείες», είπε.

Η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυραύλους σε απόσταση βολής από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει το εσωτερικό της Ουκρανίας με Δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, προειδοποίησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όταν ρωτήθηκε για την έκκληση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει Δυτικά όπλα για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, ο Πούτιν προειδοποίησε πως πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που φέρνει τη Δύση πιο κοντά σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Η απάντηση της Ρωσίας θα ήταν να καταρρίψει τους Δυτικούς πυραύλους, είπε ο Πούτιν, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο αμερικανικό σύστημα ATACMS και τα πυραυλικά συστήματα Βρετανίας και Γαλλίας.

Είπε ακόμα πως το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και παρόμοιας τεχνολογίας όπλα σε αρκετά μικρή απόσταση ώστε να μπορεί να πλήξει τις χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με τέτοια όπλα.

«Αν δούμε ότι οι χώρες αυτές παρασύρονται σε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διατηρούμε το δικαίωμα να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Γενικά μιλώντας, αυτός ο δρόμος οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Δεν διευκρίνισε πάντως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δώσει άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιεί ορισμένα αμερικανικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Δεν επιτρέπει όμως στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως οι ATACMS, οι οποίοι έχουν ακτίνα δράσης έως 300 χιλιόμετρα,

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο στις 3 Μαΐου, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο Reuters πως είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι