Πούτιν: Σημαντική κλιμάκωση η παράδοση Τόμαχοκ στο Κίεβο

Πούτιν: Σημαντική κλιμάκωση η παράδοση Τόμαχοκ στο Κίεβο
EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Ρώσος πρόεδρος, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη παράδοση πυραύλων Τόμαχοκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ουσιαστικά το πεδίο της μάχης.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο Valdai Discussion Club στο Σότσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως μια τέτοια ενέργεια θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία και κάλεσε το Κίεβο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός προωθείται «ουσιαστικά κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο της περιοχής του Λουχάνσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν έλεγχο σε τμήματα των περιοχών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Σε ό,τι αφορά την ρωσική οικονομία, ο Πούτιν δήλωσε πως η χώρα έχει ξεπεράσει τη δυσκολότερη φάση των οικονομικών προκλήσεων. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας, μείωσης του πληθωρισμού και διατήρησης της ανάπτυξης. Αναφέρθηκε ακόμη στην κυβερνητική απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα στη διαχείριση των βασικών επιτοκίων.

Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ 

Ο Πούτιν ανέφερε πως οι δύο χώρες έχουν σημαντικές διαφωνίες σε διεθνή ζητήματα, κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό για μεγάλες δυνάμεις. Εξέφρασε την άποψη ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι ο τρόπος και ο βαθμός επίλυσης των διαφορών, δίνοντας έμφαση στην ειρηνική διευθέτηση.

Παρατήρησε ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει τα συμφέροντά της με άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο. Υπογράμμισε πως και η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει των δικών της εθνικών συμφερόντων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν επέκρινε επίσης τις πιέσεις της Ουάσινγκτον προς Ινδία και Κίνα για διακοπή των αγορών ρωσικού πετρελαίου και αερίου, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αύξηση δασμών θα οδηγούσε σε άνοδο τιμών και επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αγοράζουν εμπλουτισμένο ουράνιο από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ζητούν από άλλες χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.

Το ζήτημα της Γάζας και τα drones

Αναφορικά με τη Γάζα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να στηρίξει το σχέδιο του πρώην προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Τόνισε τη σημασία της χρονικής διάρκειας της διεθνούς διοίκησης στη Γάζα.

Ο Πούτιν σχολίασε με χιούμορ τα πρόσφατα περιστατικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Δανία, αρνούμενος οποιαδήποτε ρωσική εμπλοκή. Χαρακτήρισε την ανησυχία για ρωσικά drones στην Ευρώπη ως «επινόηση» που αποσκοπεί στην απόσπαση της προσοχής από τα προβλήματα της Δύσης.

Τέλος, χαρακτήρισε «ανόητη» την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τις δύο χώρες, οι οποίες, κατά τον ίδιο, θυσίασαν το στρατηγικό πλεονέκτημα της ουδετερότητας.

Πυρηνικές δοκιμές 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, εάν το κάνει και κάποια άλλη πυρηνική δύναμη, αφού υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει ενδείξεις ότι κάποια χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, ετοιμάζεται να κάνει τέτοιες δοκιμές.

Επανέλαβε την πρότασή του προς τις ΗΠΑ να παρατείνει εθελοντικά το ανώτατο όριο των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει η Μοσχα όταν λήξει η συνθήκη NewSTART, το επόμενο έτος, εφόσον και η Ουάσινγκτον κάνει το ίδιο.

Ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό είναι περίπλοκος, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ένας από τους παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις νέες συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών είναι το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει έναν νέο πύραυλο, τον Ορέσνικ. Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν θέλουν την παράταση της συμφωνίας NewSTART, η Ρωσία έχει εμπιστοσύνη στην πυρηνική ασπίδα της, δήλωσε.

Στην περίπτωση που σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά προστεθεί και η Κίνα, ο Πούτιν είπε ότι θα πρέπει επίσης να συζητηθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx