Πούτιν: Συζητάμε για τα σιτηρά της Ουκρανίας – Θα γίνουν λογικοί συμβιβασμοί αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις
25/10/2024Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την αναβίωση των επαφών για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Δεν έχω βρει όμως ακόμη το χρόνο να μελετήσει τα σχετικά έγγραφα που πρότειναν οι Τούρκοι φίλοι μας, δεν αρνηθήκαμε, θα το δούμε το θέμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Για το θέμα των βορειοκορεατών στρατιών είπε: «Είναι θέμα της Ρωσίας το πού θα υπηρετήσουν» και για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται, αλλά αν γίνουν, θα σημαίνουν λογικούς συμβιβασμούς.
Όσον αφορά στη ναυσιπλοΐα, η Τουρκία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιδιώκουν να είναι πιο ελεύθερη η κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία σε ορισμένες περιοχές έχει μετατραπεί σε ναυτική ζώνη πολέμου. Ο ΟΗΕ είχε διαμεσολαβήσει στην “Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά”, τον Ιούλιο του 2022, βάσει της οποίας επιτράπηκε η ασφαλής εξαγωγή μέσω της Μαύρης Θάλασσας σχεδόν 33 εκατ. μετρικών τόνων ουκρανικών σιτηρών παρά τον πόλεμο. Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2023, διαμαρτυρόμενη πως οι εξαγωγές των δικών της τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν σοβαρά εμπόδια και δεν είχε κίνητρο να διευκολύνει τις ουκρανικές.
Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιδιώκει να λυθεί το πρόβλημα των σιτηρών και πως ο Πούτιν «δεσμεύθηκε να αναζητηθούν οι όροι μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός». Επισης είπε ότι «η Τουρκία επιθυμεί να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών το ταχύτερο δυνατό, και να καταλήξουμε σε ένα επωφελές αποτέλεσμα».
Ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο πόλεμος μπορεί να γίνει κάποιου είδους παγωμένη σύγκρουση όπως στην Κορέα ή στην Κύπρο, είπε: «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι υπέρ της Ρωσίας, μιλάω ωμά, χωρίς κανένα δισταγμό, και η οιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να γίνει επί τη βάσει της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο πεδίο της μάχης». Εννοεί δηλαδή ότι στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα εδάφη που έχουν κατακτηθεί.
Η Ρωσία ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, του 80% του Ντονμπάς –μιας ζώνης που περιλαμβάνει τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ– και του 70% των επαρχιών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση εδώ. Είμαστε έτοιμοι βεβαίως να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, είμαστε λογικοί, αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Πούτιν και προσέθεσε οτι η Ουκρανία έχει ήδη απορρίψει δύο φορές ρωσικές πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως είναι δουλειά της Ρωσίας αν θα αποφασίσει ή όχι να χρησιμοποιήσει Βορειοκορεάτες στρατιώτες και πως τον πόλεμο στην Ουκρανία τον κλιμακώνει η Δύση και όχι η παρουσία Κορεατών. Επίσης είπε ότι αν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «τότε η Μόσχα θα πράξει κατά βούληση, προκειμένου να διασφαλίσει τη δική της άμυνα. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν οι Ουκρανοί τη ματαιότητα μιας τέτοιας προσέγγισης στις σχέσεις με τη Ρωσία, τόσο το καλύτερο για όλους μας και, πάνω απ΄όλα, για τους ίδιους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ