Που καταγράφηκαν τα σημερινά 22 κρούσματα – Άλλοι δύο διασωληνώθηκαν
26/06/2020Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα και κατά συνέπεια ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φθάνει τα 3.343.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν σημειώθηκε νέος θάνατος και παραμένουμε στους 191, αλλά δυστυχώς μπήκαν στις εντατικές δύο νέα περιστατικά από την Έδεσσα. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει ιαθέντες 119 συμπολίτες μας.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη τον Απρίλιο έχει μειωθεί στα 47 έτη μετά την λήξη της καραντίνας.
Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων
Ένα κρούσμα καταγράφηκε στην Αλεξανδρούπολη, ένα στην Κομοτηνή, ένα στην Ξάνθη, δύο στην Αττική , τρία στην Παραμυθιά , τέσσερα στην Καστοριά και 10 ήταν από ταξιδιώτες (τα επτά από πτήσεις και τα τρία από τουρίστες ή εργαζόμενους που ήρθαν οδικά και εισήλθαν στη χώρα από τον Προμαχώνα).
Προβληματισμός επικρατεί για τα “ορφανά” κρούσματα (αγνώστου πηγής μετάδοσης), όπως τα χτεσινά στην Έδεσσα (γιαγιά, γιος και εγγόνια) αλλά και το ένα στη Σύρο, με έναν επιχειρηματία που είναι σε καραντίνα και που δεν είχε ταξιδέψει πουθενά τους τελευταίους μήνες. Επίσης ορφανό θεωρείται το κρούσμα της 44χρονης νηπιαγωγού στην Καστοριά. Σήμερα όμως με την ιχνηλάτηση των επαφών της προέκυψαν άλλα τέσσερα κρούσματα -συγγενείς της κυρίως. Η γυναίκα αυτή είχε ταξιδέψει στα Ιωάννινα και εικάζεται ότι κόλλησε εκεί τον ιό, χωρίς όμως αυτό να είναι και βέβαιο.
Ανάλογα χαρακτηριστικά φέρεται να έχει και το προχθεσινό κρούσμα στη Μεσσηνία. Επισης, χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης αναφέρθηκε και το επίσης προχθεσινό, περιστατικό από την περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας -ήταν κάτοικος απομακρυσμένου χωριού της περιοχής. Το όγδοο θετικό κρούσμα της Θεσπρωτίας δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα άλλα κρούσματα ούτε έχει προκύψει η μετάδοση από την ιχνηλάτηση των άλλων.
Στην περίπτωση που τα μεμονωμένα κρούσματα χαρακτηριστούν και «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν σαφή πηγή μετάδοσης και προέλευσης, τότε οι περιοχές θα μπουν κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο. Οι ειδικοί θα παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων σε αυτές για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας, έστω και περιορισμένης εστίας.