Πού μεταφέρθηκαν οι μετανάστες του τουρκικού πλοίου

Ζάκυνθος

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω των 375 μεταναστών που επέβαιναν σε ακυβέρνητο τουρκικό πλοίο επί διήμερο. Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα που αισθάνθηκε αδιαθεσία, αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, όπου είχε παραμείνει την προηγούμενη νύχτα το καράβι σε απάγκιο. Έξι άτομα κρατούνται ως πιθανοί διακινητές.

Στο ΚΥΤ της Κω έχουν ήδη εγκατασταθεί οι περισσότεροι σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου. Εν συνεχεία όλοι θα παραμείνουν σε καραντίνα μέχρις ότου βγουν αρνητικά και τα δεύτερα τεστ στα οποία θα υποβληθούν. Το υπουργείο Μετανάστευσης τονίζει ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση. Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί και Πακιστανοί.

Υπενθυμίζεται ότι το καράβι έπλεε σε διεθνή ύδατα με θεωρητικό προορισμό την Ιταλία, αλλά ευρισκόμενο ανατολικά της Κρήτης εξέπεμψε SOS ως ακυβέρνητο. Οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο, αλλά ζήτησαν αυτό εν συνεχεία να ρυμουλκηθεί σε τουρκικό λιμάνι. Η τουρκική ακτοφυλακή αρνήθηκε, καθώς διεθνής πρακτική είναι τα ακυβέρνητα πλοία να ρυμουλκούνται στο πλησιέστερο προς αυτά ασφαλές λιμάνι. Εντούτοις οι 375 επιβαίνοντας είναι θέμα σε εκκρεμότητα.

μετανάστες στην Κω

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είπε σχετικά ότι «η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής. Συνηθίζει να συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι