ΠΟΥ: Σε δύο χρόνια θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Την ελπίδα ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει σε δύο χρόνια εξέφρασε,  ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκιμπρεσούς.

«Η πανδημία της ισπανικής γρίπης που έπληξε όλον τον πλανήτη το 1918 χρειάστηκε επίσης δύο χρόνια για να κάνει τον κύκλο της και να περάσει», υπενθύμισε, υπονοώντας ότι αν δεν υπάρξει αξιόλογο εμβόλιο και θεραπεία, στη χειρότερη δηλαδή περίπτωση, θα πρέπει να αντέξουν οι κοινωνίες δύο χρόνια ώστε ο ιός να “σβήσει” με φυσικό τρόπο.

«Με τη σημερινή κατάστασή μας, με περισσότερη τεχνολογία, φυσικά και με περισσότερες διασυνδέσεις, ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί, μπορεί να κινηθεί γρήγορα», εξήγησε για  τα κύματα και τις εξάρσεις. «Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε την τεχνολογία και τη γνώση για να τον φρενάρουμε», πρόσθεσε.

«Με τα γενικά μέτρα σε εθνική κλίμακα και τα πρόσθετα στοχευμένα μέτρα, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να εξαλείψουμε τις τοπικές αναζωπυρώσεις του ιού. Μπορούμε να διαχειρισθούμε τον ιό και να διατηρήσουμε σε λειτουργία την οικονομία και το εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ονλάιν.

 

Εκτός από τον σεβασμό των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης, καθώς και μια εθνική στρατηγική διάγνωσης και ιχνηλάτησης, ο ΠΟΥ συνιστά να λαμβάνονται και  τοπικά μέτρα όταν εμφανίζονται εστίες μόλυνσης, κάτι που γίνεται και στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι