Που συμφωνούν οι μονομάχοι για τη διαδοχή της Μέι, Τζόνσον και Χάντ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, η οποία δεν θα περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως είπαν απόψε στο BBC.

“Θα έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου”, την ημερομηνία που είναι προγραμματισμένο το Brexit, διαβεβαίωσε ο Τζόνσον. “Αυτό που πρέπει να κάνουν (οι ηγέτες της ΕΕ) είναι να πάρουν τις 175 σελίδες για το δίχτυ ασφαλείας της Ιρλανδίας και να τις αφαιρέσουν”, πρόσθεσε, θεωρώντας ότι μπορεί να βρεθεί μια εναλλακτική λύση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Το “δίχτυ ασφαλείας” (backstop στα αγγλικά) έχει ως στόχο να αποφευχθεί μια επιστροφή στα φυσικά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να μην παρουσιαστεί πρόβλημα και με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Όμως ο όρος αυτός δεν βρίσκει σύμφωνους τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit που θέλουν μια “καθαρή” ρήξη με την ΕΕ, ούτε το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο.

Ο Τζέρεμι Χαντ, είπε και αυτός στο BBC ότι θέλει να αλλάξει το “δίχτυ ασφαλείας” για να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο έχει απορρίψει τρεις φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ. Μολονότι η ευρωπαϊκή ηγεσία επαναλαμβάνει σταθερά ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αλλάζει, ο Χαντ υποστήριξε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ του είπε ότι “αν ένας νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα, θα το εξετάσουν”.

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, ο Τζέρεμι Χαντ αρνήθηκε να δεσμευτεί κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ίσως χρειαστεί κάποια αναβολή λίγων ημερών για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία. Αναμένει όμως ότι το διαζύγιο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι