ΠΟΥ: Συστάθηκε επιτροπή για αυτοκριτική αλλά και για αξιολόγηση κυβερνήσεων

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι συστάθηκε ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τον χειρισμό εκ μέρους του της πανδημίας της Covid-19 αλλά και τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων στην πανδημία.

Αφορμή στάθηκε ουσιαστικά η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Οργανισμό και η κριτική των Αμερικανών (ότι συνέπλευσε ο ΠΟΥ με την Κίνα και την “κάλυψε”).

“Είναι ώρα να κάνουμε όλοι αυτοκριτική”, είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού,  ο Αιθίοπας γιατρός Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς που κατηγορήθηκε για “φιλοκινεζική πολιτική” από τον Τραμπ.

“Ορίζουμε επιτροπή ανεξάρτητη”, είπε. “Θα δημοσιοποιούν τα μέλη της την έκθεση που θα συντάσσουν κάθε μήνα. Η επιτροπή θα εξετάσει διεθνώς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πανδημίας τα κράτη, θα εξετάσει και πώς ανταποκρίνεται ο ΠΟΥ καθαυτός.  Ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε έντιμα στον καθρέφτη. Όλοι μας. Ο ΠΟΥ, κάθε κράτος μέλος, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αντίδραση στην πανδημία, όλοι. Είμαστε έτοιμοι να διδαχτούμε κάτι από αυτό το μάθημα;”

Την σύσταση της επιτροπής ανέλαβε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ -θα συνηγηθούν της επιτροπής και να επιλέξουν τα υπόλοιπα μέλη της.

Ο Τέντρος επισήμανε πως ήδη από τριμήνου τα κράτη μέλη του ΠΟΥ είχαν ζητήσει ομόφωνα να αξιολογηθεί η παγκόσμια “απάντηση” στην πανδημία, δηλαδή πώς ενήργησαν τα διάφορα κράτη σχετικά με αυτήν.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης ότι “δεν είναι ώρα για διχόνοιες” της διεθνούς κοινότητας “γιατί αυτές δίνουν το πλεονέκτημα» στον κορονοϊό” -κάτι που αφορούσε κυρίως στις ΗΠΑ, που αποχώρησαν προ διημέρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version