Πούτιν: Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες της

Πούτιν: Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες της

«Η Ρωσία και η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν σε μια πιο θετική ατζέντα και να αναπτύξουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την online ομιλία του στην διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης απαιτεί εντιμότητα και απαλλαγή από τις φοβίες και τα προβλήματα του παρελθόντος.

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι προφανώς φυσιολογική, πρέπει να επιστρέψουμε σε μια θετική ημερήσια διάταξη, αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ρωσίας και είμαι βέβαιος και των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Παράλληλα επισήμανε ότι «είναι κατανοητό ότι η πανδημία έπαιξε επίσης τον δικό της αρνητικό ρόλο, μειώθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους βασικούς μας εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους».

O ίδιος τόνισε ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή μοιάζει με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε το 1930. Η χρήση συνόρων στο εμπόριο, οι παράνομες κυρώσεις, οι  οικονομικοί, τεχνολογικοί και άλλοι  περιορισμοί είναι ένα παιγχνιδι χωρίς κανόνες -είπε ο Ρώσος πρόεδρος- που κάθετα αυξάνει τον κίνδυνο μονομερούς χρήσης στρατιωτικής ισχύος.  Το αντίθετο του μονομερούς, είναι η αμοιβαιότητα. Και αυτή μπορεί να έχει δύο πρόσωπα: στην μία περίπτωση κάποιος επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα και νομιμοποιεί τις ενέργειές τους με τον άλλον απλώς να γνέφει καταφατικά, ή στην άλλη περίπτωση, να ειναι η πραγματικά κοινή προσπάθεια κυρίαρχων κρατών να επιλύσουν συγκεκριμένα προβλήματα προς το κοινό τους συμφέρον.

«Η Ρωσία γεωγραφικά και κυρίως πολιτισμικά είναι κομμάτι της Ευρώπης, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Στην πραγματικότητα έχουμε τον ίδιο πολιτισμό. Αν δούμε τα προβλήματα από μια μικρή απόσταση και απαλλαγούμε από τις φοβίες, τότε θα αρχίσει μια θετική σχέση. Πρέπει να επανέλθουμε σε μια θετική ατζέντα. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο μας. Αλλά έρωτας χωρίς ανταπόκριση δεν έχει νόημα», κατέληξε, υπονοώντας ότι η ΕΕ δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον.

Για το λαϊκισμό είπε ότι «βιώνουμε μια κρίση στα προηγούμενα μοντέλα και εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης, μια εντεινόμενη κοινωνική διαστρωμάτωση διεθνώς. Αυτό προκαλεί οξύτατη πόλωση στις απόψεις της κοινής γνώμης και παροτρύνει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς και ακροαριστερής ριζοσπαστικοποίησης και άλλων άκρων επίσης.  Αυτό επηρεάζει και τη φύση των διεθνών σχέσεων και δεν ενισχύει την σταθερότητα και την προβλεψιμότητα. Διεθνείς φορείς αποδυναμώνονται και τοπικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται καθώς η παγκόσμια ασφάλεια υποβαθμίζεται.

»Όταν μένουν άλυτα τα εσωτερικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, κάνουν τον άνθρωπο να ψάχνει τρόπο να κατηγορήσει οπωσδήποτε κάποιον για τα βάσανά του και οξύνει τον εκνευρισμό και τη δυσαρέσκεια του πολίτη. Η γιγάντωση των οικονομικών προβλημάτων και της ανισότητας σπάει τις κοινωνίες σε κομμάτια και προκαλεί την μη ανοχή σε κοινωνικά, φυλετικά και εθνικά ζητήματα, προκαλώντας μεγάλες εντάσεις ακόμα και σε χώρες με φαινομενικά καλά εδραιωμένη δημοκρατία.

»Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος ότι δεν βλέπει τις ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνική ζωή και στην τεχνολογία. Η επιδημία του κορονοϊού όξυνε ακόμα περισσότερα τα προβλήματα αυτά και τις ανισορροπίες που είχαν συσσωρευθεί στον κόσμο προηγουμένως. Η παγκοσμιοποίηση οδήγησε σε σημαντική αύξηση των κερδών μεγάλων πολυεθνικών και κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών. Ποιος βγήκε κερδισμένος; Η απάντηση είναι προφανώς το 1% του πληθυσμού.

»Και τι απέγιναν οι ζωές των υπόλοιπων ανθρώπων; Τα τελευταία 30 χρόνια το πραγματικό εισόδημα σε περισσότερες από τις μισές αναπτυσσόμενες χώρες έχει τελματωθεί ενώ το κόστος της παιδείας και της υγείας έχει αυξηθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη και σε πλούσιες χώρες δεν βλέπουν πλέον καμία προοπτική να αυξήσουν το εισόδημά τους.

»Επιπλέον, τι τρέχει με αυτές τις τεράστιες εταιρείες, τους οικονομικούς γίγαντες; Αυτές δεν είναι πλέον  απλώς οικονομικές οντότητες, αλλά σε κάποιους τομείς de facto ανταγωνίζονται την πολιτεία. Πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή που να διαφοροποιεί την επιτυχημένη πολυεθνική επιχείρηση με δημοφιλή προϊόντα από εκείνη που προσπαθεί χονδροειδώς και κατά βούληση να ελέγξει την κοινωνία, να υποκαταστήσει τις νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις και να περιορίσει το φυσικό δίκαιο του ατόμου να αποφασίζει για το πώς θα ζήσει, για το τι θα επιλέξει και ποιες βιοθεωρίες ή κοσμοθεωρίες θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα ή όχι», είπε ο Ρώσος  Πρόεδρος.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι