Πούτιν μέσω Πεσκόφ: Μακάρι να γίνει γρήγορα καλά ο Ναβάλνι, και κάθε ασθενής

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

“Εάν υπάρξει ανάγκη ο Αλεξέι Ναβάλνι να νοσηλευθεί στο εξωτερικό, τέτοια αιτήματα πάντα εξετάζονται επειγόντως” απάντησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την αιφνίδια ασθένεια του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης στη διάρκεια πτήσης.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση εύχεται στον πολιτικό γρήγορη ανάρρωση, “όπως και για κάθε Ρώσο πολίτη”. Σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο, το Κρεμλίνο ενημερώνεται για την κατάσταση “μέσω των μέσων ενημέρωσης όπως όλοι”, σημειώνοντας ότι δεν έχουν υποβληθεί ειδικές αναφορές για τον Ναβάλνι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πολιτικός νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου της πόλης Ομσκ της Σιβηρίας, με στενούς του συνεργάτες να επιμένουν ότι κάποιοι τον δηλητηρίασαν  -υπονοώντας ως  ηθικό αυτουργό τον Πούτιν ή τον πρωθυπουργό της χώρας, επειδή ο Ναβάλνι θεωρείται από πολλούς ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Τι του συνέβη

Όσον αφορά την αιφνίδια ασθένειά του, όπως καταθέτουν αυτόπτες, ο Ναβάλνι παρουσίασε έντονους κοιλιακούς πόνους εν πτήσει μέσα στο αεροπλάνο, το οποίο και έκανε αναγκαστική προσγείωση. Έκτοτε ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε ΜΕΘ διασωληνωμένος.

Προηγουμένως -επιμένουν οι συνεργάτες του- δεν είχε φάει τίποτα και όλη μέρα είχε πιεί μόνον ένα τσάι. Υπαινίσσονται ότι το τσάι περιείχε δηλητήριο και ήδη έγινε έρευνα στο καφέ όπου είχε πιει το τσάι του ο Ναβάλνι. Καταγγελία ότι τον δηλητηρίασαν ο Ναβάλνι είχε κάνει και πριν από ακριβώς ένα χρόνο, αρχές Αυγούστου του 2019, όταν είχε παρουσιάσει οιδήματα και συμπτώματα οξείας αλλεργικής αντίδρασης. Και τότε είχε νοσηλευθεί επειγόντως, αλλά δεν είχε ανιχνευθεί στις εξετάσεις του καμία τοξική ουσία. Οι συνεργάτες του επέμειναν ότι ποτέ δεν είχε αλλεργία στο παραμικρό και υπαινίχθηκαν ότι επρόκειτο για απόπειρα δηλητηρίασης από πολιτικούς αντιπάλους του.

Παρακάτω βίντεο μέσα από το αεροπλάνο, από επιβάτες της ίδιας πτήσης, ανηρτημένα από συνεργάτες του Ναβάλνι όπου καταγγέλλουν ότι οι γιατροί δεν τους δίνουν τις απαντήσεις των αιματολογικών τεστ -το νοσοκομείο επικαλείται το γεγονός ότι δεν ειναι συγγενείς πρώτου βαθμού και υπάρχει ιατρικό απόρρητο:

Η FBK

Οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται τώρα, είπαν ότι παρουσιάζει συμπτώματα που συνάδουν με της τροφικής δηλητηρίασης, χωρίς να μπορουν να την αποδώσουν προς το παρόν σε κάτι συγκεκριμένο.

Πριν από ένα μήνα ο Ναβάλνι δήλωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητες της ΜΚΟ του, της  FBK, που επισήμως ως αντικείμενο είχε την διερεύνηση οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων διαφθοράς. Ο λόγος που θα σταματούσε, μετά από καταγγελίες για τις δραστηριότητές της, ήταν και το γεγονός ότι γινόταν έρευνα για ξέπλυμα χρήματος για ποσό ύψους 15,3 εκατ. δολαρίων. Όπως είπε τότε “δεν μπορεί να συντηρεί μια οργάνωση που συνεχώς η εξουσία την καθίζει στο σκαμνί”.

Ο ίδιος κατά το παρελθόν συνελήφθη δύο φορές και καταδικάστηκε με αναστολή (3 και 5 χρόνια αντίστοιχα) για υπεξαίρεση. Ο Ναβάλνι επιμένει ότι οι κατηγορίες ήταν κατασκευασμένες. Είχε θελήσει εν συνεχεία να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει υποψηφιότητες σε άτομα με ποινικό μητρώο.

Παλιότερα

Ο 44χρονος δικηγόρος Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι, που περιγράφει την ιδεολογία του ως  του “εθνικιστή δημοκράτη”, συμμετέχει σε πολλά κινήματα εδώ και είκοσι χρόνια. Είναι ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα ενημέρωσης και το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, “Ενωμένη Ρωσία”, ως “κόμμα απατεώνων και ληστών”, σύνθημα το οποίο είχε σημαντική απήχηση. Εν συνεχεία  ίδρυσε το FBK (Ίδρυμα κατά της διαφθοράς), αυτό που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παύσει τις δραστηριότητές του. Επισης ίδρυσε κόμμα.

Δηλώνει ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και είναι ορκισμένος εχθρός του Πούτιν αλλά και του πρώην προέδρου Μεντβέντεφ. Κατήλθε το 2013 ως υποψήφιος για το δήμο της Μόσχας όμως δεν εξελέγη δήμαρχος γιατί έλαβε το 27,4% -αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Είναι στενά συνδεμένος με μια γιατρό που τον παρακολουθεί για οφθαλμολογικό ζήτημα απο διετίας και η οποία προβλήθηκε ιδιαίτερα από το CNN προ διημέρου στις ΗΠΑ, επειδή κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα του εμβολίου που ετοιμάζει η Ρωσία, το SputnikV,. Η ίδια συχνά τουϊτάρει ότι η Ρωσία κρύβει κρουσματα και προσφάτως τα έχει βάλει με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η οφθαλμίατρος κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό ως πολιτικό όπλο και έχει συστήσει με τη βοήθεια του Ναβάλνι μια ΜΚΟ ασαφούς στόχου, τη “Συμμαχία Γιατρών”.

Image

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι