Πρ. Τούρκος ΥΠΕΞ: Ο πόλεμος στην Ιντλίμπ γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος

Πρ. Τούρκος ΥΠΕΞ:  Ο πόλεμος στην Ιντλίμπ γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος

Η επιδημία COVID-19 και αρκετοί άλλοι νέοι παράγοντες περιπλέκουν περαιτέρω την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Πρώτον, οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί επανειλημμένα και οι περισσότερες από αυτές έχουν καταστραφεί εν μέρει. Δεν διαθέτουν την υποδομή για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή επιδημική έξαρση. Δεύτερον, πολλοί γιατροί και ιατρικό προσωπικό έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, αφήνοντας στα νοσοκομεία και σε όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ανεπαρκή προσωπικό.

Τρίτον, το κέντρο της πόλης Ιντλίμπ και οι γύρω οικισμοί σήμερα στεγάζουν έναν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από ό, τι μπορούν να φιλοξενήσουν. Τέταρτον, τα φάρμακα και τα κιτ δοκιμών COVID-19 είναι ελλιπή. Τέλος, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν στην έρημο σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου η ιατρική περίθαλψη είναι σχεδόν εντελώς ανύπαρκτη ή εξαιρετικά περιορισμένη.

Πολλαπλασιασμός ανταρτικών ομάδων στην Ιντλίμπ

Υπάρχει πλέον και ένας νέος παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση: ο πολλαπλασιασμός των ανταρτικών ομάδων μάχης στην ιντλίμπ. Μέχρι πρόσφατα ο κύριος αντίπαλος της Τουρκίας στην Ιντλίμπ ήταν οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. Ομως, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά μήκος της εθνικής οδού Μ-4 που συνδέει τη Λατάκια με το Χαλέπι.

Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μια ελαφρώς διαφορετική γλώσσα από ό, τι στο παρελθόν για να αποδώσουν ευθύνη για την επίθεση αυτή, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε “από ορισμένες ριζοσπαστικές ομάδες στην περιοχή” προσθέτοντας ότι “οι τουρκικές δυνάμεις διενήργησαν άμεσες πράξεις αντιποίνων και έπληξαν τους στόχους που εντοπίστηκαν στο περιοχή.” Αυτή η γλώσσα υποδηλώνει ότι είτε η Τουρκία δεν μπόρεσε να εντοπίσει με ακρίβεια ποια “ριζοσπαστική” ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση ή ότι αυτή η ομάδα ήταν μια από τις ομάδες που είχαν προστατευθεί στο παρελθόν από την Τουρκία, αλλά τώρα έχει στραφεί κατά της Τουρκίας, επειδή οι προτεραιότητές τους έχουν αποκλίνει. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει περαιτέρω διάδοση οργανώσεων στο πεδίο της μάχης στην Ιντλίμπ, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την ήδη περίπλοκη κατάσταση.

Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στους Τούρκους στρατιώτες θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από μια τρομοκρατική ομάδα που ονομάζεται Tanzeem Hurras ad-Deen (Οργάνωση των Προστατών της Θρησκείας), μια συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα ομάδα. Κάποιοι από τους ηγέτες της συνελήφθησαν στο παρελθόν από την Hayat Tahrir a-Sham (HTS) σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα ομάδας στη Συρία. Με την απειλή του COVID-19, τα τουρκικά ΜΜΕ και τα αντιπολιτευτικά πολιτικά κόμματα δεν αμφισβήτησαν τις λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού.

Αλλαγή στάσης ΗΠΑ προς την οργάνωση Hayat Tahrir a-Sham (HTS)

Πέραν αυτής της ατυχής επίθεσης και της επιδημίας COVID-19, τώρα προστίθεται ένας νέος παράγοντας περιπλοκής στην ακρωτηριασμένη Ιντλίμπ από τη στάση που υιοθέτησε ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Τζέφρι για τη Συρία, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα έκανε μια δήλωση που αποτελούσε μια σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη προσέγγιση των Η.Π.Α.

“Εμείς [οι Ηνωμένες Πολιτείες] αναγνωρίζουμε ότι … HTS είναι ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στην καταπολέμηση του καθεστώτος Ασαντ. Ισχυρίζεται και δεν έχουμε δεχθεί αυτήν την απαίτηση ακόμα, αλλά ισχυρίζονται ότι είναι πατριώτες μαχητές της αντιπολίτευσης, όχι τρομοκράτες. Δεν τους έχουμε δει να παράγουν, για παράδειγμα, διεθνείς απειλές για κάποιο χρονικό διάστημα”, είπε.

Τα λόγια του Τζέφρι υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια απαλότερη στάση στην Ουάσινγκτον απέναντι στο HTS. Από την άλλη πλευρά, το HTS αποφεύγει τις άμεσες επιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ, επειδή θέλει να επικεντρωθεί κυρίως στον αγώνα του κατά της συριακής κυβέρνησης.

Αν και η Τουρκία και οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια πιο ήπια στάση απέναντι στην ομάδα, ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να υποστηρίξουν το HTS σε μια σημαντική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε αναγκαστικά την αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, η οποία θα υποστηριχθεί από τη Ρωσία και το Ιράν, και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα.

Η πανδημία COVID-19 θα βάλει τώρα πιπέρι και αλάτι στο τραύμα. Η αυτοαπομόνωση και άλλα προστατευτικά μέτρα θα καταστούν πολύ δυσκολότερα να υιοθετηθούν για να προστατευθούν οι πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τα σύνορα. Μόλις η επιδημία εξαπλωθεί στους πρόσφυγες, θα είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν διαθέσιμα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές, εγκαταστάσεις καραντίνας και κιτ δοκιμών. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες ζουν σήμερα υπό άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα ή σε αυτοσχέδιες σκηνές κάτω από δέντρα.

Πρόκειται για μια κρίση η οποία μπορεί να διευρυνθεί εύκολα αν οι ΗΠΑ παρασύρουν την Τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να επιτεθεί στις δυνάμεις της Συρίας.

Το άρθρο έγραψε ο Yaşar Yakış , πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην πρεσβευτής στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Από το 2002 έως το 2011, εκπροσώπησε την περιφέρεια Düzce ως βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι