Πράκτορας Μαρία Μπούτινα: Οι Ρώσοι δεν παραδίδονται

Πράκτορας Μαρία Μπούτινα: Οι Ρώσοι δεν παραδίδονται

Την φράση «Οι Ρώσοι δεν παραδίδονται!» αναφώνησε η Μαρία Μπούτινα κατά την άφιξή της στη Μόσχα από τις ΗΠΑ, όπου εξέτισε ποινή φυλάκισης, επειδή επιχείρησε να διεισδύσει στους αμερικανικούς πολιτικούς κύκλους.

Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαινε η 30χρονη Μαρία Μπούτινα, προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μόσχα προερχόμενο από το Μαϊάμι. Την Παρασκευή, η Μπούτινα είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή του Ταλαχάσι, της διοικητικής πρωτεύουσας της Φλόριντα, όπου είχε παραμείνει φυλακισμένη σχεδόν 18 μήνες.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που επιστρέφω σπίτι. Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλους αυτούς που με υποστήριξαν, στους ρώσους πολίτες που με βοήθησαν και έγραψαν επιστολές», δήλωσε συγκινημένη κατά την άφιξή της στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο.

«Ευχαριστώ πολύ το υπουργείο Εξωτερικών και τους διπλωμάτες που αγωνίζονταν κάθε μέρα για μένα», πρόσθεσε κρατώντας στα χέρια της λουλούδια και συνοδευόμενη από τον πατέρα της και την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που είχαν έρθει για να την υποδεχθούν. «Οι Ρώσοι δεν παραδίδονται!», τόνισε.

Η Μαρία Μπούτινα συνελήφθη τον Ιούλιο 2018 και είναι η μοναδική ρωσίδα υπήκοος που καταδικάσθηκε στο πλαίσιο των υποθέσεων ανάμιξης στην αμερικανική εσωτερική πολιτική, αν και ο ρόλος της φαίνεται πως ήταν περιορισμένος.

Κατηγορήθηκε για «συνωμοσία»

Η Μπούτινα λαλλιέργησε σχέσεις με την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA), το ισχυρό αμερικανικό λόμπι των πυροβόλων όπλων που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Χρησιμοποίησε γι’ αυτό τη δική της ρωσική οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής. Οι επαφές της με την NRA της είχαν επιτρέψει να πλησιάσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Η Μαρία Μπούτινα καταδικάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε φυλάκιση 18 μηνών, σχεδόν τους μισούς από τους οποίους αναγνωρίσθηκε πως έχει ήδη εκτίσει. Κατηγορήθηκε για «συνωμοσία» με στόχο «να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας», όμως η καταδίκη της αφορά μόνο το γεγονός ότι δεν φρόντισε να καταχωρισθεί ως ξένη πράκτορας, κάτι που απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δεν διαπίστωσε ούτε κάποια σχέση με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Όμως οι εισαγγελείς εκτίμησαν πως διατηρούσε τακτικές επαφές με την πρεσβεία της Ρωσίας και με αξιωματούχους που είχαν σχέση με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Μαρία Μπούτινα διακήρυσσε ανέκαθεν την αθωότητά της και υποστήριξε πως είχε κυρίως προσπαθήσει να δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στη χώρα της και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδαζε στο American University της Ουάσινγκτον.

Όταν είχε καταδικασθεί, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει τις κατηγορίες σε βάρος της ως «κατασκευασμένες» και είχε χαρακτηρίσει την Μπούτινα «θύμα μιας σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και μιας φρενήρους αντιρωσικής εκστρατείας στο πνεύμα του μακαρθισμού».

«Όλοι με απεχθάνονταν»

Το τηλεοπτικό κανάλι RT, που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος, μετέδωσε σήμερα εικόνες της Μπούτινα σ’ ένα μίνι λεωφορείο να καταγγέλλει «τη φρίκη στην οποία βρέθηκα» όταν φυλακίσθηκε στις ΗΠΑ. «Όλοι ανεξαιρέτως με απεχθάνονταν», δήλωσε προσθέτοντας πως παρακολούθησε στη φυλακή εκπομπές που έδειχναν «τις πιο άσχημες φωτογραφίες μου». «Ήταν πολύ σκληρό», πρόσθεσε.

Η διαδικασία που οδήγησε την Μαρία Μπούτινα στη φυλακή είναι χωριστή από τη μεγάλη έρευνα που διεξάγεται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ σχετικά με τις κατηγορίες για ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στην έρευνα αυτή ο Ρόμπερτ Μάλερ ανακοίνωσε περίπου τριάντα κατηγορητήρια με στόχο πρόσωπα ή οντότητες στη Ρωσία. Όμως όλα αυτά τα πρόσωπα ζούν στη Ρωσία και δεν μπορεί να τα φθάσει η αμερικανική δικαιοσύνη.

Η απελευθέρωση της Μπούτινα προκάλεσε εικασίες για επιτάχυνση της απελευθέρωσης του Πολ Γουίλαν, ενός Αμερικανού που συνελήφθη τον Δεκέμβριο 2018 στη Ρωσία, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία. Ο αδελφός του, ο Ντέιβιντ Γουίλαν, δήλωσε ωστόσο αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Μόσχα μπορεί να ζητήσει πολύ μεγαλύτερο αντάλλαγμα για να τον απελευθερώσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι