“Πράσινο φως” από την ΑΔΑΕ στην ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

“Πράσινο φως” από την ΑΔΑΕ στην ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Τί αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή.

Το «πράσινο φως» της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ δόθηκε στο αίτημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για την ενημέρωση του για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ θα στείλει τη σχετική επιστολή στην ΕΥΠ αύριο, με την οποία θα ζητά από την υπηρεσία τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Με βάση τα προβλεπόμενα η ΕΥΠ θα πρέπει να απαντήσει εντός 10 ημερών. Η Ολομέλεια, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε τη σχετική απόφαση με πλειοψηφία 4-3 μελών της.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων για τους λόγους της άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επανενεργοποίησε το ν. 2225/1994, αναφορικά με τους περιορισμούς του απορρήτου των επικοινωνιών, που προβλέπει πως ο θιγόμενος είναι σε θέση, μέσω της ΑΔΑΕ, «να γνωρίζει το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

Κατ’ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και της παραπάνω διάταξης, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ αποφάσισε πως θα ζητήσει από την ΕΥΠ τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Και θα ενημερώσει τον θιγέντα «κατά την κρίση της» αφού πρώτα διαβάσει το αιτιολογικό της ΕΥΠ και αποφασίσει αν διακυβεύεται ο σκοπός για την άρση.

Πηγή: in.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι