Πράσινο φως από τον Κόντε στις περιφέρειες για άρση μέτρων περιορισμού

Πράσινο φως από τον Κόντε στις περιφέρειες για άρση μέτρων περιορισμού

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανήγγειλε χθες Δευτέρα ότι θα εκχωρήσει στις περιφέρειες τη δικαιοδοσία να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας. Η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιβλήθηκε lockdown σε εθνικό επίπεδο, τον Μάρτιο. Αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα και αξιώνουν τον έλεγχο της διαδικασίας.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες, όμως, η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σβήνοντας έτσι το φυτίλι της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.

Η πανδημία έπληξε ορισμένες περιφέρειες πολύ βαριά, ειδικά τη Λομβαρδία, στον βορρά, όπου καταμετρώνται σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Άλλες περιφέρειες έμειναν συγκριτικά αλώβητες.

Η αναντιστοιχία έθεσε υπό αμφισβήτηση την προσέγγιση «one-size-fits-all» που υιοθέτησε η κυβέρνηση Κόντε και αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη χθεσινή απόφαση.

«Ο πρωθυπουργός Κόντε αποδέχθηκε το αίτημά μας για αυτονομία», υπερθεμάτισε ο Τζοβάνι Τότι, ο κεντροδεξιός περιφερειάρχης της Λιγουρίας. «Προχωρώντας μπροστά με κοινή λογική, μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι μαζί», διαβεβαίωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να εμποδίσει τη νότια περιφέρεια της Καλαβρίας να επιτρέψει να ανοίξουν ξανά εστιατόρια και μπαρ με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, επιχειρηματολογώντας πως αυτό ήταν πολύ πρόωρο.

Η αντίδραση στα μέτρα περιορισμού προερχόταν ειδικά από περιφέρειες που ελέγχουν παρατάξεις της δεξιάς, που αποτελούν μεν μειοψηφία στη Ρώμη αλλά ελέγχουν τις περισσότερες αυτοδιοικήσεις. Περιφερειάρχες της κεντροαριστεράς μεσολάβησαν κι έπεισαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την αποκέντρωση ως προς τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι