VIDEO

Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Βολιβία

Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Βολιβία

Βολιβία: Πραξικόπημα από τον στρατό καταγγέλλει ο πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε κατήγγειλε σήμερα τις “ασυνήθιστες κινήσεις” του στρατού, καθώς μονάδες του βολιβιανού στρατού και άρματα είναι σταθμευμένα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Λα Πας, σύμφωνα με τo Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Οι εικόνες που έρχονται από τη χώρα της Νότιας Αμερικής έχουν όλα τα χαρακτηριστικά πραξικοπήματος: Κινήσεις του στρατού που εισβάλλει στο προεδρικό μέγαρο και έντονη παρουσία στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας. Μέρος του στρατού της Βολιβίας ξεκίνησε κινήσεις πραξικοπήματος, τόνισε ο πρόεδρος Λουίς Άρσε και κάλεσε να γίνει σεβαστή η δημοκρατία.

Το CNN και πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι στρατιωτικά οχήματα είχαν πάρει θέσεις στην πλατεία Μουρίγιο, την κεντρική πλατεία της Λα Πας όπου υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια, παραμένει όμως ασαφές πόσοι στρατιώτες παίρνουν μέρος σε αυτό το κίνημα. Άλλοι στρατιώτες έχουν μπει από τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και σημειώνονται συμπλοκές με την αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο ίδιο πλαίσιο με τον πρόεδρο ήταν η ανάρτηση στο X του προέδρου ‘Εβο Μοράλες (κυβέρνησε από το 2006 ως το 2019), ο οποίος έγραψε στο X ότι «ετοιμάζεται πραξικόπημα». Ο Μοράλες κατηγόρησε τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα ότι σχεδίαζε να καταλάβει την εξουσία, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να απεργήσουν και να φτιάξουν οδοφράγματα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ζουνίγκα είπε σε δημοσιογράφους στην πλατεία ότι «θα αποκαταστήσουμε την πατρίδα».

Το Reuters μεταφέρει και άλλες δηλώσεις του στρατηγού που είπε ότι «θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο και σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα, η χώρα όμως δεν μπορεί να συνεχίσει και άλλο έτσι». Ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος πρόεδρος που προέρχεται από την πλειοψηφία των αυτοχθώνων της Βολιβίας, εφάρμοσε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μετά την κατάκτηση της εξουσίας το 2005, με στόχο την αντιμετώπιση των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων.

Παραιτήθηκε το 2019, έπειτα από πραξικόπημα και τον διαδέχθηκε η γερουσιαστής υης αντιπολίτευσης Ζανίν Άνιεθ, η οποία αυτοανακηρύχθηκε προσωρινή πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2019. Ο Άρσε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2020 και έτσι επέστρεψε στην εξουσία το σοσιαλιστικό κόμμα Mas του Μοράλες.

Πηγή: protothema.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι