Προανακριτική – Μανιαδάκης: “Πιέσεις από Εισαγγελείς & Αμερικανούς”
05/12/2019Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νικόλαος Μανιαδάκης, αρνήθηκε πως γνωρίζει οτιδήποτε για πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Περιέγραψε όμως ένα σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων από τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, καθ΄ υπέρβαση των ορίων της εισαγγελικής δικαιοδοσίας, με στόχο να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα, σε χρηματισμούς της εταιρείας Novartis και να συνδεθούν με αθέμιτες πρακτικές.
«Ιωάννης Αναστασίου»
Ο κ. Μανιαδάκης, ο οποίος εξετάστηκε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, (σ.σ. η κατάθεσή του θα συνεχιστεί και αύριο) είπε ότι, επειδή σήμερα είναι κατηγορούμενος, δεν θέλει να απαντήσει για όσα είχε καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ως προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου». Όταν δηλαδή κατέθετε για το Harvard Project, για πρόσωπα από τον ΕΟΦ και την επιτροπή τιμών φαρμάκου την περίοδο υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και ‘Αδωνι Γεωργιάδη, όταν κατέθετε για τον Μάριο Σαλμά και όταν παρέθετε παραδείγματα αύξησης τιμών φαρμάκων της Novartis.
Οι πιέσεις
Όπως χθες έτσι και σήμερα, ο κ. Μανιαδάκης επανέλαβε, αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες, όσα κατέθεσε και στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, στις 17 Οκτωβρίου 2019.
Ο μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τα μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως προς τη μεθοδολογία και τους δικονομικούς χειρισμούς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, την περίοδο πριν και μετά την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας. Επίσης ρωτήθηκε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξετάστηκε από τις αμερικανικές αρχές, στην Αθήνα, τη Βιέννη και τις ΗΠΑ, και αν η εξέταση του αυτή ήταν σε γνώση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Από τις απαντήσεις του που ήταν αρκετά περιγραφικές, προκύπτει ότι η εξέτασή του από τις αμερικανικές αρχές, όχι μόνο ήταν σε γνώση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αλλά η Εισαγγελία τον προέτρεψε να έρθει σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης που ήταν το πρώτο πρόσωπο που τον πλησίασε και του πρότεινε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας μαρτύρων, κάτι που θα συνεπαγόταν και οικονομικό όφελος, κατά το αμερικανικό δίκαιο.
Για μια ακόμη φορά σκιαγράφησε ένα σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων, που έγιναν ακόμη πιο ασφυκτικές στην Αμερική. Δηλαδή, πιέσεις για να καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων, με την προειδοποίηση ότι ενδεχομένως να βρισκόταν αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα, όπως και τελικά συνέβη.
Κατονομάζει
Ο κ. Μανιαδάκης κατονόμασε επίσης άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος τα ίδια να πει και στην περίπτωση που κληθεί σε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση μαζί τους.
Το γεύμα με τον Γιάννη Στουρνάρα
Στη διάρκεια της κατάθεσης του διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας απείλησε ότι με την αλλαγή κυβέρνησης «θα τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς». Στη στιχομυθία αυτή έχουν αναφερθεί σε κοινή αναφορά τους, προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο Εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης, επικαλούμενοι όσα ο ίδιος ο Νικόλαος Μανιαδάκης τους είχε πει, για τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα. Σήμερα ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι πράγματι τον ρώτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο γνωρίζει από 18 ετών, εάν αυτός είναι ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και ότι ο κ.Μανιαδάκης το αρνήθηκε.
Όπως ωστόσο επισημαίνουν μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο Γιάννης Στουρνάρας στην ένορκη κατάθεση στον Άρειο Πάγο έχει πει ότι συναντήθηκε 20 Απριλίου 2018 στην ΤτΕ με τον κ. Μανιαδάκη και εκεί ο δεύτερος του είπε ότι δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τους τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα και ότι του έλεγαν πως έχει αποκρύψει εισοδήματα και πως δεν θα δει τα παιδιά του ξανά.
Τότε ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως ο ίδιος έχει καταθέσει, του είπε να βγει και να μιλήσει δημόσια αλλά ο κ. Μανιαδάκης του απάντησε ότι φοβάται αντίποινα από την τότε κυβέρνηση και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.
Ειδικότερα, ο Νικόλαος Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε ότι:
-Δεν του άσκησε πίεση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ούτε γνωρίζει αν ο κ. Παπαγγελόπουλος άσκησε πίεση σε άλλους.
-Στην ερώτηση αν διαψεύδει όσα έχει καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου», σε βάρος πολιτικών προσώπων, ο κ. Μανιαδάκης επέμεινε ότι δεν θέλει να απαντήσει διότι είναι κατηγορούμενος.
-προτού υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας είχε 4 έως 5 άτυπες συναντήσεις με τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Προτού μπει σε πρόγραμμα προστασίας, οι Εισαγγελείς δεν του ανέφεραν ότι είναι καταγγελλόμενος.
– ενώ είχε υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, οι συναντήσεις του με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, δεν γίνονταν μόνο στο κτήριο που στεγάζεται η Εισαγγελία και η ΓΑΔΑ αλλά και σε διαμέρισμα, στην οδό Αλεξανδρουπόλεως, στην περιοχή των Αμπελοκήπων.
-Κατά τις συναντήσεις στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, οι εισαγγελείς φαίνεται να είχαν προτρέψει τον κ. Μανιαδάκη να συνεργαστεί και να σταματήσει να προστατεύει πολιτικούς, διότι εκείνοι είχαν προχωρήσει την έρευνα και είχαν βρει στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων.
-Οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του επεδείκνυαν μια σειρά αποφάσεων τιμολόγησης φαρμάκων και του έλεγαν ότι «είναι προϊόντα συναλλαγής». Προεξοφλούσαν επίσης ότι θα επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τον προέτρεπαν να μην φοβάται.
-Οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του έλεγαν πως γνωρίζουν λεπτομέρειες για τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ότι γνωρίζουν ακόμη και ποιος πλήρωνε τις κουρτίνες του σπιτιού του.
-Σε ερώτηση αν οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του έδιναν την εντύπωση ότι ενεργούσαν καθ΄υπέρβαση της εισαγγελικής τους εξουσίας, ο Νικόλαος Μανιαδάκης φέρεται να απάντησε καταφατικά και είπε ότι «από κάποια στιγμή και μετά οι πιέσεις σε βάρος του ήταν αφόρητες», και ακόμη μεγαλύτερες οι πιέσεις έγιναν από τις αμερικανικές αρχές.
-Ο κ. Μανιαδάκης κατονόμασε τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες και δήλωσε ότι αυτά που λέει μπορεί να τα επαναλάβει ακόμη και αν η επιτροπή αποφασίσει την κατ΄αντιπαράσταση εξέτασή τους.
– Ο Εισαγγελέας Χρ. Ντζούρας αρχικά του έκλεισε συνάντηση με υπάλληλο του FBI προκειμένου οι αμερικανικές αρχές να αξιολογήσουν εάν θα ήθελαν να τον εντάξουν σε δικό τους πρόγραμμα προστασίας. Ακολούθησε συνάντηση στη Βιέννη με τις αμερικανικές αρχές, τον Φεβρουάριο του 2018. Τον Αύγουστο του 2018 έγινε και άλλη συνάντηση με τις αμερικανικές αρχές στο Νιού Τζέρσεϊ. Εκεί του ασκήθηκαν πιέσεις να δώσει στοιχεία για πολιτικούς, ιδίως για τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Οι αμερικανικές αρχές του είπαν ότι έχουν στοιχεία σε βάρος του για δωροδοκία (σ.σ. σε βάρος του κ. Μανιαδάκη) και ότι αν δεν ομολογούσε, θα στρέφονταν εναντίον του. Ο Ν. Μανιαδάκης δήλωσε όμως ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τίποτα σε βάρος του κ. Λοβέρδου. Τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι αμερικανικές αρχές ήταν οι καταθέσεις των Ελλήνων μαρτύρων και τίποτε άλλο. Ο κ. Μανιαδάκης ενημέρωσε τον Εισαγγελέα Στ. Μανώλη για τη συνάντησή του με τις αμερικανικές αρχές στο Νιου Τζέρσεϊ.
-Επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο Ν. Μανιαδάκης δεν είχε καμία σχέση με το υπουργείο Υγείας. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν είχε καμία σχέση, ούτε σχέση συμβούλου ούτε σχέση συνεργάτη ούτε τίποτα, φέρεται να είπε.
-Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως τεχνοκράτης έχει συνομιλήσει και με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει μιλήσει μια φορά στο τηλέφωνο με την Όλγα Γεροβασίλη, διότι ο ίδιος συνομιλούσε με την τρόικα για το μνημόνιο στο χώρο της υγείας (σ.σ. του το είχε ζητήσει ο Μάριος Σαλμάς). Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν επ΄αυτού, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μια φορά, διότι τον κ. Μανιαδάκη είχε υποδείξει τρόικα.
-Είχε συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά ουδέποτε ο Νικόλαος Μανιαδάκης ανέφερε στην Ελένη Τουλουπάκη ότι τον εκβίασε ή τον απείλησε ο κ. Στουρνάρας.
-Περιέγραψε ότι η σχέση του με τον κ. Στουρνάρα, χρονολογείται από τότε που κ. Μανιαδάκης ήταν 18 χρονών. —Είπε ότι τρώνε μαζί μια με δύο φορές το χρόνο. Σε κάποιο από τα γεύματα που είχαν, ο κ. Στουρνάρας τον ρώτησε αν είναι προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και ο κ. Μανιαδάκης το αρνήθηκε. Επίσης ποτέ ο Γιάννης Στουρνάρας δεν του είπε «μόλις αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουμε τους μάρτυρες και τους εισαγγελείς»