Πρόεδρος Ιράν: Ας συζητήσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας

Πρόεδρος Ιράν: Ας συζητήσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις χώρες της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο περιέγραψε ως «ρωσική επιθετικότητα», ενώ αρνήθηκε ότι η χώρα του προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Θα θέλαμε να αρχίσουμε με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς έναν διάλογο και παράλληλα διαπραγματεύσεις για το θέμα που έχουν ανοίξει και επέβαλαν κυρώσεις. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε τη ρωσική επιθετικότητα κατά της ουκρανικής επικράτειας, τα συνορα κάθε χώρας πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ποτέ δεν δώσαμε πυραύλους στη Ρωσία. Η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και όχι μέσω θανάτων» δήλωσε ο Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, μια κατηγορία που η Τεχεράνη πάντα αρνιόταν. Οι εντάσεις αυξήθηκαν πρόσφατα επειδή ΗΠΑ, Βρετανια και Γαλλία ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν «σε αντίποινα για τις παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων Fath 360». Αναφέρουν ότι έχουν αποδείξεις πως ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί για τα πλήγματα του στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed που προμηθεύεται από το Ιράν, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε αποδείξεις για τους πυραύλους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx