Πρόεδρος Ταϊβάν: Θέλουμε συνομιλίες επί ίσοις όροις με την Κίνα
20/05/2025
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε σήμερα, που συμπληρώνεται ένα έτος αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, πως είναι διατεθειμένο να συνομιλήσει με την Κίνα, αλλά και ότι «πρέπει να ετοιμάζεσαι για πόλεμο προκειμένου να τον αποφύγεις».
Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία στο αρχιπέλαγος της Ταϊβάν και έχει απειλήσει να καταφύγει στη βία για να πάρει τον έλεγχό του, θεωρώντας την χώρα, επικράτειά της. Ο 65χρονος Λάι Τσινγκ, ένθερμος υποστηρικτής της κυριαρχίας της Ταϊβάν, δήλωσε πως αυτή είναι «διατεθειμένη» να συνομιλήσει με την Κίνα σε συνθήκες που θα διασφαλίζουν «την ισότητα και την αξιοπρέπεια».
«Η ειρήνη είναι ανεκτίμητη και στον πόλεμο δεν υπάρχουν στην ουσία νικητές», δήλωσε ο Λάι. «Δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες εντούτοις», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος δεσμεύθηκε να συνεχίσει «την ενίσχυση της εθνικής άμυνας».
«Θα συνεργαστούμε ενεργά με τους διεθνείς εταίρους μας, χέρι με χέρι, προκειμένου να ασκήσουμε ισχύ αποτροπής, να ετοιμαστούμε για πόλεμο για να αποφύγουμε τον πόλεμο, και να επιτύχουμε τον στόχο της ειρήνης».
Αφότου ο Λάι ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2024, το Πεκίνο έχει διεξαγάγει πολλά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας γύρω από το κύριο νησί Ταϊβάν. Την ίδια στιγμή, το Κόμμα Κουομιντάνγκ, η αντιπολίτευση στην Ταϊβάν, χαρακτήρισε τον Λάι «δικτάτορα» και τον κατηγόρησε ότι βάζει το αρχιπέλαγος στον δρόμο του πολέμου εναντίον του Πεκίνου.
Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο Λάι, δήλωσε πως το Κουομιντάνγκ είναι όργανο της Κίνας και υπονομεύει την ασφάλεια της Ταϊβάν. Σήμερα, ο πρόεδρος Λάι δήλωσε πως η κυβέρνησή του επιθυμεί «να ενισχύσει τη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων» και πως η ομάδα του, που έχει επιφορτιστεί με θέματα εθνικής ασφάλειας, θα αρχίσει να διαβουλεύεται με την αντιπολίτευση σε συναντήσεις για την εθνική ασφάλεια.
«Μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις με ειλικρίνεια, να συζητήσουμε εθνικές υποθέσεις και να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της χώρας», δήλωσε ο Λάι, προσθέτοντας, υπό πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μεταφέρει την παραγωγή ημιαγωγών της, που είναι απαραίτητες για μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών συσκευών, ότι «η Ταϊβάν δεν θα βάλει όλα τα αυγά στον ίδιο καλάθι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ