Πρόεδρος Βουλγαρίας προς ΝΑΤΟ: Δεν πρέπει να συρθούμε στον πόλεμο
02/07/2024Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα, είπε κατά την ομιλία του ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συρθεί στον πόλεμο, γιατί αυτό τελικά ουτε την Ευρώπη θα συμφέρει, αλλά ούτε καν την Ουκρανία».
Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία του 28th Annual Economist Government Roundtable, εόιπε ότι πρέπει να «υπάρξει επιστροφή στη διπλωματία».
«Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να μπει σε αυτόν τον πόλεμο, ιδιαίτερα με στρατεύματα επιτόπου και δεν θα πρέπει να συρθεί σε αυτόν τον πόλεμο γιατί μία άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύγκρουση με πυρηνικά όπλα, που θα έχει συνέπειες, που δεν θα είναι υπέρ ούτε της Ευρώπης ούτε της Ουκρανίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του διευθυντή σύνταξης του « Economist», ο κ. Ράντεφ επεσήμανε ότι «χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουμε στη διπλωματία και να προετοιμάσουμε το έδαφος για διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε να βρεθούμε σε αυτό το σημείο στο μέλλον. Η διπλωματία και ο διάλογος προσφέρουν πολύ περισσότερες οδούς επίλυσης στο μέλλον απ’ ό,τι ο πόλεμος», είπε ο Ράντεφ, ο οποίος είναι στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της Πολεμιής Αεροπορίας της χώρας του.
Προσέθεσε ότι «αντί να θέλουμε να κερδίσουμε στον πόλεμο, πρέπει να θέλουμε να κερδίσουμε την ειρήνη». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε όταν έρθει η στιγμή για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στιγμή που θα αποφασίσει η Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε, να υπάρχει ένα ισχυρό διπλωματικό οπλοστάσιο για το Κίεβο.
Αφού σημείωσε ότι κανείς πριν από δυόμισι χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν καταστροφικό πόλεμο στην Ευρώπη, όπως αυτόν της Ουκρανίας, αλλά και τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ράντεφ τόνισε πως σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο οι βασικοί αντικειμενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της ΕΕ.
«Κάθε μέρα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί μία απειλή για την ειρήνη. Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς, σε μία παγκόσμια οικονομική σύγκρουση, η οποία προκαλεί πόνο και καταστροφές. Η χώρα μου καταδίκασε από την πρώτη ημέρα τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έγιναν πολλά λάθη», είπε.
Μίλησε για μία σειρά από εσφαλμένους στρατηγικούς υπολογισμούς τόσο από την πλευρά της Ρωσίας όσο και από την πλευρά της Ευρώπης και της Ουκρανίας. Είπε τα εξής:
«Η ρωσική ηγεσία υποτίμησε τη θέληση των Ουκρανών πολιτών να αντισταθούν και να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας μετέφρασε τους ασαφείς πολιτικούς στόχους, όπως αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση, σε συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς. Οπότε η στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας γελοιοποιήθηκε και στην πρώτη φάση του πολέμου στην ουσία ηττήθηκε.
»Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, υποτιμήσαμε την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής. Όλοι μας θυμόμαστε κορυφαίους ηγέτες να προβαίνουν σε εις βάθος αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες, με τις πολύ βαριές κυρώσεις η ρωσική οικονομία θα κατέρρεε μέσα σε λίγους μήνες και ότι ενδεχόμενα η Ρωσική Ομοσπονδία θα κατέρρεε ολόκληρη ως οντότητα. Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Απεναντίας, η συνολική ανάπτυξη της ΕΕ πέρυσι ήταν πολύ χαμηλότερη από εκείνην της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν ξέρω αν το 3,6% που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία ως ρυθμός ανάπτυξης ισχύει αλλά η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας σήμερα παράγει πολύ περισσότερες οβίδες και γενικά εξοπλισμό από ό,τι παράγουμε όλοι εμείς μαζί
»Οι Ουκρανοι ηγέτες έκαναν κι αυτοί αστοχίες. Υποτίμησαν κάποιες από τις βασικές αρχές της επιχειρησιακής τέχνης. Η πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση μετατράπηκε σε μία τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και εξοπλισμού χωρίς να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στο πεδίο της μάχης. Αντίθετα, η Ρωσία πήρε και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και προφανώς τώρα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την προσέγγισή μας για τη συγκεκριμένη πολεμική σύγκρουση και να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις, στη διπλωματία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται», τόνισε ο κ. Ράντεφ.
Στρατηγική αυτονομία
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη «να αναπτύξουμε στην Ευρώπη περαιτέρω την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, δηλαδή στην ουσία να έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε το στρατηγικό περιβάλλον σε ευθυγράμμιση με τους δικούς μας στόχους, παρέχοντας σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη σε όλους τους πολίτες μας».
«Χρειάζεται να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα και την ελευθερία κινήσεων που έχουμε προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους πολύ φιλόδοξους στόχους», επεσήμανε ο Βούλγαρος Πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας προϋποθέτει κυρίως την ενίσχυση της ΕΕ συνολικά και μακροπρόθεσμα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανική βάση μας παράλληλα με την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Προϋποθέτει ακόμη τη διασφάλιση της αυτόνομης παραγωγής και του εφοδιασμού με άφθονη, καθαρή, πράσινη ενέργεια. Επίσης, την εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών, την τόνωση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της αεροδιαστημικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας σε επίπεδο μεταφορών, ενέργειας και δικτύων και πάνω απ’ όλα την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης μας, καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη», είπε.
Αναφέρθηκε και στο παράπονο της Βουλγαρίας για την μη πλήρη πρόσβαση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, λέγοντας ότι «αυτή η εξαίρεση δεν βοηθάει στην ευημερία της Ευρώπης, αλλά ούτε και στην κινητικότητα που χρειαζόμαστε σε περιόδους κρίσης». Και πρόσθεσε ότι η κωλυσιεργία οφείλεται σε πολιτικά συμφέροντα:
«Η Βουλγαρία», είπε, «κάλυψε όλα τα τεχνικά κριτήρια εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι επιθεωρήσεις δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως η διαρκής αλλαγή κάποιων αφηρημένων κριτηρίων νομίζω ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα και υποδαυλίζει το πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε τη συνεργασία σε αυτό το πεδίο με στρατηγικούς εταίρους της χώρας του, όπως η Ελλάδα, «μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη διασυνδεσιμότητα και δείχνει το πόσο είμαστε δεσμευμένοι στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για σταθερότητα στην ήπειρο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ