Προειδοποίηση προς τους γαλάζιους βουλευτές για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Προειδοποίηση προς τους γαλάζιους βουλευτές για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Τον εκλογικό νόμο συνέδεσε ξανά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό θα γίνει μετά την ψήφισή του και άφησε ανοικτό να γίνει πριν την 13η Φεβρουαρίου.

Εκτιμάται ότι η σύνδεση του εκλογικού νόμου που ψηφίζεται πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί προειδοποίηση προς τους βουλευτές της ΝΔ να μην αντιδράσουν στην όποια πρόταση του κ. Μητσοτάκη γιατί θα μπορεί να κάνει εκλογές. Στις 21 Ιανουαρίου πάντως συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ την επομένη ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο κ. Πέτσας ότι “στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την ανάγκη να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα…Ο νόμος αυτός επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού.

Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα: Δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%.  Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών. Από εκεί και πάνω – μέχρι το ποσοστό του 40% – θα δίνεται μπόνους 1 έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στα 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Κυβέρνηση καταθέτει – όπως ακριβώς δεσμεύτηκε – τον νέο εκλογικό νόμο σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι