Προειδοποιητικά πυρά από ρωσικό πολεμικό σε γερμανικό ελικόπτερο στην Βαλτική
04/12/2024Πολεμικό επεισόδιο στην Βαλτική.
Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης, τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε την Τετάρτη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa. Το πρακτορείο επικαλείτε ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ελικόπτερο επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδικασία αναγνώρισης στην περιοχή, στην οποία, όπως δήλωσε νωρίτερα η Μπέρμποκ, βρίσκονται πάντα πλοία τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και η φύλαξη των αγωγών και των καλωδίων που βρίσκονται στη Βαλτική, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από τη Ρωσία και τους υποστηρικτές της.
“Πρέπει να επεκταθεί η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω περιπολιών”, ανέφερε.
Ερωτηθείς πάντως σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το περιστατικό.
Η Δύση έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό το Κρεμλίνο ότι διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και παρεμβάσεων στις εκλογές, για να αποσταθεροποιήσει τα κράτη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Ρούτε: Ρωσία και Κίνα προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες μας – Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Μέτρα για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ και κατά μεμονωμένων Συμμαχικών χωρών, εξέτασε την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των εργασιών του, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, ότι “τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες μας και να διχάσουν τις κοινωνίες μας με πράξεις δολιοφθοράς, κυβερνοεπιθέσεις και ενεργειακό εκβιασμό”.
Σημείωσε ότι οι Υπουργοί συμφώνησαν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των εχθρικών κυβερνοεπιθέσεων της Ρωσίας, στα οποία περιλαμβάνεται η ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών, περισσότερες ασκήσεις, η καλύτερη προστασία κρίσιμων υποδομών, η βελτιωμένη κυβερνοάμυνα και η σκληρότερη δράση κατά του ρωσικού “σκιώδη στόλου” εξαγωγής πετρελαίου. Τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ “θα συνεργαστεί στενά με την ΕΕ σε αυτά τα θέματα”.
Ο Ρούτε υπογράμμισε ότι η αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν αναδεικνύει τον παγκόσμιο χαρακτήρα των απειλών που αντιμετωπίζουμε, συμπεριλαμβανομένων των κλιμακούμενων κινδύνων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως είπε, η Ρωσία, με αντάλλαγμα στρατεύματα και όπλα, παρέχει στη Βόρεια Κορέα υποστήριξη για τα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα. “Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κορεατική χερσόνησο και ακόμη και να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μας απειλεί όλους”, δήλωσε ο Ρούτε.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν επίσης με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη σημασία της ακόμη πιο στενής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του στην περιοχή. Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τον Βασιλιά της Ιορδανίας για την προσωπική του ηγεσία και την υποστήριξή του στη Συμμαχία και σημείωσε ότι σύντομα, το ΝΑΤΟ θα ανοίξει ένα Γραφείο Συνδέσμου στο Αμμάν για να εμβαθύνει περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς.
Οι Υπουργοί του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα και με τη νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλας, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 3 Δεκεμβρίου. Συζητήθηκαν οι πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας, καθώς και τι περισσότερο μπορούν να κάνουν οι Σύμμαχοι για να παρέχουν πυρομαχικά και αεροπορική άμυνα που ζητά το Κίεβο.
Ο Ρούτε τόνισε ότι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, όταν έρθει η ώρα, η Ουκρανία να μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη από θέση ισχύος. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι “πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να διατηρούμε την Ουκρανία στη μάχη”. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να τη βοηθήσουν στρατιωτικά ώστε να “αλλάξει την τροχιά” του πολέμου, “μια για πάντα”, δήλωσε ο Ρούτε.
Σχετικά με την άρση του στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, ο Ρούτε είπε ότι δείχνει τη “συνεχιζόμενη δέσμευση” της χώρας στο κράτος δικαίου.
Τέλος, ο Ρούτε υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ των χωρών της Συμμαχίας. “Είναι απόλυτα ξεκάθαρο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την αποτροπή στο παρόν επίπεδο, δεν αρκεί ένας στόχος στρατιωτικών δαπανών στο 2%”, ανέφερε.
Πηγή: capital.gr