Πρώην οπαδός του Όρμπαν οργανώνει εναντίον του ογκώδη διαδήλωση στην Ουγγαρία

Πρώην  οπαδός του Όρμπαν οργανώνει εναντίον του ογκώδη διαδήλωση στην Ουγγαρία

Εκατό χιλιάδες Ούγγροι φέρονται να συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του Όρμπαν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο άνθρωπος που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, θέλει να συστήσει κόμμα και εκτιμάται ότι αν κατέβαινε στις εκλογές θα μπορούσε να λάβει ίσως και το 15% των ψήφων.

Οργανωτής ήταν ο 43χρονος δικηγόρος Πέτερ Μαγιάρ, που ήταν άλλοτε πιστός στον Όρμπαν και αλλαξογνώμησε. Ήταν παντρεμένος και με την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ιουδήθ Βάργκα, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή μετά το σκάνδαλο της χορήγησης χάρης σε έναν άνδρα ο οποίος είχε καταδικασθεί για υπόθεση παιδεραστίας και αποφυλακίσθηκε.

Η κυβέρνηση δήλωσε τότε ότι ο καταδικασθείς είχε εκτίσει ποινή για υπεξαίρεση και όχι για παιδεραστία. Όπως και να έχει, μετά την απομάκρυνση της πρώην συζύγου του από το υπουργείο, ο Μαγιάρ πέρασε στην αντιπολίτευση και δημοσιοποίησε μια ηχογράφηση που σύμφωνα με τον ίδιο εμπλέκει σε σκάνδαλο οικονομικών ατασθαλιών έναν κορυφαίο υπουργό. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το κόμμα του Μαγιάρ θα συγκέντρωνε την υποστήριξη του 11% ως 15% των ψηφοφόρων.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν λάβαρα με τα εθνικά χρώματα και πλακάτ που έγραφαν «Οι Ούγγροι εξεγείρονται!». Ο Μαγιάρ απευθύνθηκε στους διαδηλωτές και είπε μεταξύ άλλων: «Θα ανακτήσουμε τη χώρα μας βήμα-βήμα και θα οικοδομήσουμε μια Ουγγαρία κυρίαρχη και σύγχρονη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει σύντομα τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές και τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο ότι ο Μαγιάρ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με δικό το κόμμα, επειδή είναι αδύνατο να τηρήσει τις σχετικές προθεσμίες, όμως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με υφιστάμενα κόμματα για να είναι υποψήφιος ο ίδιος, ο οποίος προέβλεψε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία θα είναι «το πρώτο καρφί στο φέρετρο του συστήματος Όρμπαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι