Πρόωρες εκλογές στην Αρμενία για να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναμένεται -θεωρητικά- να  βάλουν τέλος στη σοβαρή πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα, θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook «ο καλύτερος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών». Ο Πασινιάν αντιστάθηκε στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά τη στρατιωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020 αλλά και θεώρησε απόπειρα πραξικοπήματος την κίνηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων να του ζητήσουν να παραιτηθεί άμεσα. Του το ζήτησαν προ μηνός, αλλά και πριν από μια εβδομάδα.

Η ημερομηνία αποφασίστηκε έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Αρμέν Σαρκισιάν και τους ηγέτες δύο σημαντικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγορείται από την αντιπολίτευση για προδοσία επειδή αποδέχθηκε τον Νοέμβριο μια ταπεινωτική ήττα καθώς συνθηκολόγησε με το Αζερμπαϊτζάν για την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο ίδιος επέμεινε τότε και συνεχίζει να διατείνεται, ότι αν δεν αποδεχόταν τη συνθηκολόγηση, θα είχαν χάσει πολύ περισσότερα από τα διαφιλονικούμενα εδάφη.

Ο Πασινιάν ανήλθε στην εξουσία το 2018 χάρη σε μια λαϊκή εξέγερση κατά της διαφθοράς του κυβερνώντος κόμματος. Μετά την ήττα από το Αζερμπαϊτζάν έχασε σημαντικό λαϊκό έρεισμα και άρχισαν να οργανώνονται διαδηλώσεις. Καθαίρεσε προ μηνός υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που του ζήτησαν να παραιτηθεί κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να υποθάλψουν πραξικόπημα και η απόταξή τους οδήγησε σε νέες διαδηλώσεις. Ορισμένοι διαδηλωτές κατασκήνωσαν μάλιστα για ένα διάστημα μπροστά στο Κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι θα έμεναν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο Πασινιάν. Παράλληλα ο Πασινιάν αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε δικαστική απόφαση που του επέβαλε να επαναφέρει τον αρχηγό του επιτελείου στρατού κρίνοντας την απόταξή του παράνομη. Κινητοποίησε παράλληλα τους υποστηρικτές του, που βγήκαν κι αυτοί στους δρόμους, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι πρόσχημα για να “ξανάρθουν στα πράγματα» εκείνοι που είχαν παλιότερα την εξουσία.

Όμως, έπειτα από εβδομάδες κρίσης, τα δύο στρατόπεδα κατέληξαν σε συμφωνία σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν με τον Πασινιάν, ο Γκαγκίκ Τσαρουκιάν της Ευημερούσας Αρμενίας και ο Εντμόν Μαρουκιάν της Ακτινοβολούσας Αρμενίας, εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση αυτή. “Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει την παρούσα κρίση. Οι πρόωρες εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος να το καταφέρουμε”, ανέφερε ο Τσαρουκιάν.

Η Ευημερούσα Αρμενία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, διαθέτει 24 από τις 132 έδρες του Κοινοβουλίου. Η Ακτινοβολούσα Αρμενία έχει 17 βουλευτές, και η Συμμαχία της οποίας ηγείται το κόμμα του Πασινιάν διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία με 83 βουλευτές.

Η αποτυχία του αρμενικού στρατού το φθινόπωρο απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ σημάδεψε βαθιά τους Αρμένιους, που είχαν βγει νικητές σε μια πρώτη σύγκρουση το 1990 και είχαν όχι μόνον τον έλεγχο του Καραμπάχ αλλά και πολλών περιοχών γύρω από τον θύλακα. Εντούτοις, η κατάπαυση του πυρός, την οποία διαπραγματεύθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών που οδήγησαν συνολικά στον θάνατο 6.000 ανθρώπων, περιλαμβάνει σημαντικές εδαφικές απώλειες για την αρμενική πλευρά και την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η Αρμενία διατηρεί τον έλεγχο του μεγαλύτερο μέρους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά αναγκάστηκε μεταξύ άλλων να παραχωρήσει τη συμβολική πόλη Σούσα. σε μια δεινή για την Αρμενία φάση του πολέμου, με τον αζερικό στρατό, τον οποίο υποστήριξε και η Τουρκία με μισθοφόρους από την Συρία, να απειλεί πλέον την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Στεπάνακερτ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι