Προπομπός του Ερντογάν στο ψευδοκράτος ο Τσαβούσογλου

Προπομπός του Ερντογάν στο ψευδοκράτος ο Τσαβούσογλου

Για τρίτη φορά μέσα σε ένα τρίμηνο μεταβαίνει, σήμερα, στο ψευδοκράτος ο Τσαβούσογλου, ως προπομπός πλέον της επίσκεψης που έχει προγραμματίσει για τις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν, προκειμένου να εξαγγείλει  τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με οπλισμένα drones. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε μεταβεί στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο, αλλά και αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, προφανώς για να αντισταθμίσει όσα άκουσε στην Άγκυρα από τον Έλληνα ομόλογό του.

Αν και επισήμως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η νέα επίσκεψη Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο βασικός λόγος είναι η προετοιμασία της επίσκεψης του Ερντογάν. Την επίσημη δικαιολογία της Άγκυρας επικαλείται και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον Τούρκο υπουργό. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι σε συνεχή διαβούλευση με την ομάδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αφού, όπως σημειώνει, η υπόθεση της Κύπρου είναι κοινή υπόθεση με την Τουρκία.

Ο ίδιος συνεχίζει την προπαγάνδα υπέρ της εξωθεσμικής πρότασης που κατέθεσε στην Πενταμερή, η οποία αντίκειται στην εντολή που έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και ουσιαστικά ζητά από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα και τη λύση των δύο κρατών. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες έναρξης και επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις.

Δηλώσεις Τατάρ

Προτείνει δηλαδή για άλλη μία φορά αυτό που έχουν απορρίψει όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί και εξακολουθεί να προκαλεί τονίζοντας, ότι οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν δεν πρόκειται να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε να αποκόψουν την διασύνδεσή τους με την Τουρκία.

Ο Τατάρ αναφέρθηκε πάντως και στην επίσκεψη του Ερντογάν , στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, θα γίνουν μια σειρά από εγκαίνια. Αυτό βέβαια παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, και μάλιστα απευθείας στον Τούρκο πρόεδρο, να μην προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα ανοίξει την περίκλειστη πόλη για τουριστικούς σκοπούς. Στην Αμμόχωστο εξάλλου γίνονται το τελευταίο διάστημα πολλά έργα που δείχνουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, καθ’ υπαγόρευση της Άγκυρας, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι