Προς άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο…

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο αναμένεται να εγκρίνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η νομοθετική πρωτοβουλία των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών εντάσσεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια, στη Γερουσία, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή του νομοθετήματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι παραπάνω διαδικασίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Με βάση το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, επιτρέπεται η «εξαγωγή, η επανεξαγωγή και η μεταφορά οπλισμού των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου», καθώς «και τις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη”». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ εντάσσονται στο πλαίσιο δράσης της Ουάσιγκτον στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά και τις τελευταίες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τον Ιούνιο, μάλιστα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med Act», το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, επικαιροποιώντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι