Προς ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία – Τα Rafale για πρώτη φορά στο Αιγαίο

Προς ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία - Τα Rafale για πρώτη φορά στο Αιγαίο, Χρήστος Καπούτσης

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλία κ. Φλοράνς Παρλύ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, αναφέρθηκε με σαφήνεια, στο ενδιαφέρον της Γαλλίας, σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο υπουργείο Άμυνας, είπε ότι η παρουσία του αεροπλανοφόρου “Σαρλ Ντε Γκωλ”, αλλά και άλλων γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, λειτουργεί αποτρεπτικά, κατά μονομερών ενεργειών. Φερειπείν, γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, που δεν έχουν οριοθετηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, περιοχές που δεν είναι τουρκικές, όπως η ΑΟΖ Κύπρου.

Επίσης η κ. Παρλύ, είπε, ότι η Γαλλία καταδίκασε, με την μεγαλύτερη αυστηρότητα το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Σάρατζ της Λιβύης. Η Γαλλία, είπε η κ. Παρλύ, σκοπεύει να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαιρέτισε, ως πολύ θετικό, την ένταξη της ελληνικής Φρεγάτας «ΨΑΡΑ», στα συνοδευτικά πλοία του γαλλικού αεροπλανοφόρου, που πλέει στην Μεσόγειο.

Και ακόμη, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Γαλλίας και Ελλάδας, με στόχο, την απόκτηση από την Ελλάδα, δυο Φρεγατών τύπου “Μπελχαρα”, υπερσύγχρονα πλοία, που θα επιτρέψουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, να ενισχύσει τις ικανότητες ναυτικής αποτροπής, που χρειάζεται στην ανατολική Μεσόγειο και να αναπτύξει μια μοναδική στο είδος λειτουργικότητα με το Γαλλικό Ναυτικό, που θα διαθέτει ίδιες Φρεγάτες.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας, Παναγιωτόπουλος και Παρλύ, ανακοίνωσαν ότι αποφασίστηκε η ανάπτυξη μιας στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας η οποία, θα περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις και συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στην αεροπορική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας “Ηνίοχος” που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο θα μετέχουν, για πρώτη φορά και τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι