Προσαγωγές στη Ρωσία από διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι (upd)

Προσαγωγές στη Ρωσία από διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι (upd)

Περίπου 7.000-10.000 άτομα συμμετείχαν σήμερα σε διαδήλωση στη Μόσχα, ζητώντας την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Το Reuters τους υπολόγισε στις 10.000 και το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών σε 4.000 όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σε κατοπινό τηλεγράφημά του το Reuters μιλά για 40.000 διαδηλωτές και 1.000 προσαγωγές.

Η ρωσική αστυνομία προσήγαγε την Λιούμποβ Σομπόλ, στενή σύμμαχο του Ναβάλνι, και την σύζυγό του Γιούλια Ναβάλναγια, σε διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας. Σε άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι, όμως με μικρότερη συμμετοχή σε σύγκριση με της Μόσχας, έγιναν συνολικά 20 προσαγωγές ή συλλήψεις. Η σύζυγος του Ναβάλνι αφέθηκε τελικά ελεύθερη το απόγευμα.

Η ρωσική αστυνομία είχε ήδη συλλάβει αυτήν την εβδομάδα, εν όψει των κινητοποιήσεων υπέρ του Ναβάλνι κορυφαίους συμμάχους του, δύο από τους οποίους καταδικάστηκαν χθες Παρασκευή σε μικρές ποινές φυλάκισης. Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση για ένα μήνα (αποφυλακίζεται στις 15/2) συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, για ποινικές εκκρεμότητες που είχε με τη δικαιοσύνη (υπεξαιρέσεις). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι καταδικάστηκε αδίκως και ότι οι δίκες ήταν “στημένες” για πολιτικούς λόγους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι