Προσφυγή της κινεζικής Huawei στην αμερικανική Δικαιοσύνη

Προσφυγή της κινεζικής Huawei στην αμερικανική Δικαιοσύνη

Η κινεζική εταιρεία τηλεφωνίας και τεχνολογίας Huawei υπέβαλε στην αμερικανική δικαιοσύνη αίτημα να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο της επιβλήθηκαν νέες, σαρωτικές κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που απειλούν να την αποκλείσουν όχι μόνο από την αμερικανική αγορά, αλλά και από πολλές άλλες σε διεθνές επίπεδο.

Με την προσφυγή της σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας που έκανε η Huawei ζητάει να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου NDAA (National Defense Authorization Act). Το επείγον αίτημα προστέθηκε στην αρχική προσφυγή της εταιρείας, η οποία υπεβλήθη τον Μάρτιο.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το περασμένο καλοκαίρι, απαγορεύει σε αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και προμηθευτές τους να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας για λόγους εθνικής ασφαλείας, με την επίκληση του γεγονότος ότι η εταιρεία ανήκει στο κινεζικό δημόσιο.

Ήδη πριν από τη νέα ομοβροντία μέτρων σε βάρος της η Huawei διέψευσε επανειλημμένα ότι ελέγχεται από την κυβέρνηση της Κίνας ή ότι συνεργάζεται με τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον πλανήτη αντιμετωπίζει ολοένα ευρύτερες κυρώσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου προσέθεσε τη Huawei τη 16η Μαΐου σε μαύρη λίστα που απαγορεύει κάθε συναλλαγή μαζί της, κίνηση που προκάλεσε αμέσως πολλά προβλήματα στον κλάδο της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν εν μέσω του συνεχιζόμενου, κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Η Huawei, η εφαρμογή των πιο πρόσφατων κυρώσεων σε βάρος της οποίας έχει αναβληθεί για 90 ημέρες, διαψεύδει ότι τα προϊόντα της εγείρουν κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και διαμαρτύρεται για την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να περιορίσει δραστικά την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ο Σονγκ Λιουπίνγκ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της κινεζικής εταιρείας, τόνισε σε άρθρο του στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι ο νόμος που τη στοχοθετεί αποτελεί παραβίαση της ορθής νομικής διαδικασίας. Έκανε λόγο περί «τυραννίας», περί «“δίκης διά της θέσπισης νόμου”, την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα των ΗΠΑ».

Η Huawei εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικά ενδιάμεσα προϊόντα (ημιαγωγούς, λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές) για την κατασκευή των τηλεφώνων της, ενώ ευελπιστούσε να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς για τη δημιουργία των δικτύων τηλεματικής πέμπτης γενιάς (5G) στις ΗΠΑ πριν να μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx