Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια
06/03/2024Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Η ψηφοφορία επί του ν/σ θα γίνει την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επί της αρχής και επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.
«Η Νέα Αριστερά κάλεσε την αντιπολίτευση- πλην ακροδεξιάς- να υπερασπιστεί στην πράξη το Σύνταγμα και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», αναφέρει η το αριστερό κόμμα σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε το πρωί ο Αλέξης Χαρίτσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας για πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, η οποία απορρίφθηκε από τα κόμματα.
Στην ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά σημειώνει ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας θα σήμαινε διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, «ο πρωθυπουργός θα ερχόταν απολογούμενος, η συζήτηση θα αφορούσε την παραβίαση του Συντάγματος και η συζήτηση για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημόσιου Πανεπιστημίου θα ερχόταν στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης. Ενώ θα έφερνε στο προσκήνιο τον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος».
Ωστόσο, σχολιάζει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου». «Το συμπέρασμα είναι απλό», προσθέτει η Νέα Αριστερά: «Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες».
«Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση», αναφέρει και προσθέτει: «Η παραβίαση του Συντάγματος δεν θα περάσει. Θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η πλειοψηφία της ΝΔ θα υπερψηφίσει την παραβίαση του Συντάγματος, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα μείνει στα χαρτιά, στην πράξη».
«Σήμερα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σήμερα υπερασπιζόμαστε και το Σύνταγμα της χώρας. Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού», ανέφερε προηγουμένως σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης, την οποία έκανε στο περιστύλιο της Βουλής.
«Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστη το Σύνταγμα που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», τόνισε και συνέχισε: «Καλώ σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Όλες οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει», είπε ο κ. Χαρίτσης. Όπως προαναφέραμε η πρόταση του απορρίφθηκε,
Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητική. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά δεν έχει νόημα να κατατεθεί πρόταση μομφής τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές καθώς ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Στη Βουλή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του ν/σ της κυβέρνησης. «Είναι τόσο σαφές το γράμμα της συνταγματικής διάταξης που οι ερμηνείες και ακροβασίες της κυβέρνησης που υποστηρίζονται από πολύ μικρή μερίδα συνταγματολόγων, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της νομικής κοινότητας, δικηγόρων και πανεπιστημιακών, “κακοποιούν” την μεθοδολογία του δικαίου και την νομική ερμηνευτική» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το απαγορεύεται δεν γίνεται με ενωσιακή ερμηνεία επιτρέπεται» υπογραμμίζεται και προστίθεται: «Και δεν είναι μόνο νομική ερμηνευτική αστοχία, αλλά και βαριά θεσμική και πολιτειακή παράβαση εφόσον καταλύεται η συνταγματική τάξη με την συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι σαφές ότι για την συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία σπουδαιότερο ζήτημα είναι η απροκάλυπτη παράκαμψη/παραβίαση του Συντάγματος και όχι η επιχειρούμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Eνστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν επίσης ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ. Όλες απορρίφθηκαν.
Το νομοσχέδιο
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση απευθείας από το κανάλι της Βουλής: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων :: webtv (grnet.gr).
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, και την εν γένει ενίσχυση των ΑΕΙ, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν στην εγκατάσταση παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης».
Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «η λειτουργία των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε. συμβάλλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανωτάτης εκπαίδευσης.
Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στη γνώμη της αντιπολίτευσης ότι το επίμαχο μέρος του νομοσχεδίου παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες».
Όσο για την πρόθεση εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, είπε ο υπουργός Παιδείας.
Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.
Στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουν επίσης κατατεθεί δύο τροπολογίες της κυβέρνησης: Με την πρώτη αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, κατά 500 ευρώ. Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπονται – μεταξύ άλλων – ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας προς πολίτες μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.