Προσπαθούσαν να πουλήσουν πλαστούς Πικάσο και Τσαρούχη – Τέσσερις συλλήψεις

Προσπαθούσαν να πουλήσουν πλαστούς Πικάσο και Τσαρούχη – Τέσσερις συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που πουλούσε πλαστούς πίνακες κορυφαίων εικαστικών, όπως του Πάμπλο Πικάσο και του Τζάκσον Πόλοκ.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΑΣ, χθες συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που προσπαθούσαν να πουλήσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πλαστούς πίνακες και αγιογραφίες. Εις βάρους τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Οι κατηγορούμενοι πριν από ένα δίμηνο ή ίσως και παλαιότερα, άρχισαν να ψάχνουν αγοραστές για πλαστούς πίνακες διαφόρων τεχνοτροπιών φερόμενων ως φιλοτεχνημένων από διάσημους παγκοσμίως ζωγράφους, ενώ εμπορεύονταν και αρχαιότητες και εικονίσματα. Αστυνομικοί έκλεισαν ραντεβού μαζί τους για να αγοράσουν πίνακες και εν συνεχεία, τους συνέλαβαν.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση είχε “συμφωνηθεί” αγοραπωλησία τεσσάρων Πικάσο και ενός Πόλοκ, έναντι 4,4 εκατ. ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικίες των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι τέσσερις πλαστοί Πικάσο που θα “αγοράζονταν” από την ΕΛΑΣ και άλλος ένας που υποτίθεται ότι ήταν Πικάσο, καθώς και τέσσερις που υποτίθεται ότι ήταν του Πόλοκ. Επίσης βρέθηκε ένας πλαστός Τσαρούχης, ένας πλαστός Ματίς και ένας πλαστός Μαγκρίτ.

Στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκαν και πολλά εικονίσματα και έργα τέχνης, μερικά από τα οποία έχουν όντως σημαντική ιστορικής και αρχαιολογική αξία (αγγεία και πήλινα ειδώλια). Κατασχέθηκαν συνολικά 118 πίνακες, 12 πέτρινα εδώλια, φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 20.900 ευρώ.

Οι πίνακες επιδείχθηκαν σε ιστορικό τέχνης της εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος γνωμάτευσε για την πλαστότητα τους ενώ οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι η πλειοψηφία τους εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς να γίνει αναφορά σε χρονολογίες και οικονομική αξία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx