Πρόταση της Κομισιόν για να γλιτώσει από τα μπλόκα των αγροτών
31/01/2024Τη δυνατότητα παρέκκλισης από τους κανόνες της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) που υποχρεώνει τους αγρότες να διατηρούν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση, προτείνει η Κομισιόν και για το 2024. Επίσης βάζει ένα τοπικό “φρένο” στις αδασμολόγητες εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, καθώς αυτές δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα σε πάνω από πέντε κράτη- μέλη.
Όσον αφορά στην αγρανάπαυση, πρόκειται για παρέκκλιση της “πράσινης” νέας πολιτικής της ΕΕ. Με την παρέκκλιση, η Κομισιόν, αν αυτό εγκριθεί από τα κράτη- μέλη, δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες να εξαιρεθούν από την απαίτηση της αγρανάπαυσης, χωρίς να χάνουν τις σχετικές επιδοτήσεις.
«Η πρόταση της Επιτροπής, που εστάλη σήμερα στα κράτη μέλη, παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημά τους», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας».
Προϋπόθεση για να λαμβάνουν την επιδότηση οι αγρότες, ήταν να αφιερώσουν ένα μέρος της γης τους σε μη παραγωγικές δράσεις, όπως είναι η αγρανάπαυση, αλλά και η φύτευση δέντρων ή απλά η περίφραξη και παρεμφερή, ώστε να ανακάμψει η γη. Οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από δέκα εκτάρια καλλιεργήσιμης γης εξαιρούνταν της υποχρέωσης αυτής, όμως με την πρόταση της Κομισιόν, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους γεωργούς της ΕΕ να εξαιρεθούν χωρίς να χάνουν βασική άμεση ενίσχυση της ΚAΠ.
Όσον αφορά τις εισαγωγές από την Ουκρανία, αποφασίσθηκε να υπάρχει πλέον ένας “τοπικός έλεγχος”. Στις χώρες όπου δημιουργείται ζήτημα, θα περιορίζονται οι εισαγωγές. Αυτό αποφασίσθηκε επειδή σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας στην ΕΕ και εξοργίσθηκαν οι αγρότες στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, που είδαν τις τιμές των δικών τους προϊόντων να μειώνονται κάτω από το κόστος παραγωγής. Τα συγκεκριμένα κράτη – μέλη αποφάσισαν να λάβουν μονομερή μέτρα και η Κομισιόν με τον ελιγμό αυτό, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη αυτά να λαμβάνουν μέτρα χωρίς να “παρανομούν” έναντι της κοινής πολιτικής της ΕΕ.